Ministarstvo kulture: Zahtev Prištine još jedna u nizu zloupotreba kulture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Maj.2021, 14:06

Ministarstvo kulture: Zahtev Prištine još jedna u nizu zloupotreba kulture

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je danas, povodom zahteva privremenih institucija samouprave u Prištini za "povraćaj artefakata", ističe da je očigledno reč o još jednom u nizu zloupotreba kulture radi promocije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i fabrikovanja lažnog legitimiteta navodnih institucija.

Kako je navedeno, dok se na međunarodnom planu jasno prepoznaje ugroženost kulturne baštine na prostoru Kosova i Metohije od organizovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rušenja, vandalskih ispada nad verskim i kulturnim objektima, pa sve do infrastrukturnih projekata u funkciji ugrožavanja kulturne baštine, koja traje više decenija, zahtevi privremenih institucija u Prištini isključivo su u funkciji skretanja pažnje sa ugrožavanja kulturne baštine, i stvaranja privida brige o kulturnom nasleđu.

"Uočljivi su brojni falsifikati i izvrtanja koja se u zahtevu podmeću, kao što su navodni sporazumi među institucijama, preko neprimenjivosti UNESKO konvencije na koju se referiše i koja se pominje samo zato da bi se ime ove organizacije zloupotrebilo, pa do izvrtanja u slučaju pozivanja na Ahtisarijev plan", ističe se u saopštenju.

Ministarstvo ističe i da ovakvi slučajevi samo još jednom potvrđuju ugroženost kulturne baštine, kao i da će Srbija nastaviti da posvećeno štiti kulturno nasleđe od "svih nasrtaja i pokušaja zloupotrebe i uništavanja".

Direktor Narodnog muzeja Kosova Ajet Ljeci uputio je pismo direktorkama Narodnog i Etnografskog muzeja iz Beograda i predsedniku SANU, u kome traži da se Prištini vrate arheološki i etnografski artefakti, koji se i dalje čuvaju u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo: Zahtev Prištine još jedna u nizu zloupotreba kulture

Izvor: RTS, 20.Maj.2021

Povodom zahteva privremenih institucija u Prištini za "povraćaj artefakata", Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da je očigledno reč o još jednoj u nizu zloupotreba kulture radi promocije jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije i fabrikovanja lažnog legitimiteta...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.