Ministarka odbrane Albanije: Uskoro vojni ataše na Kosovu

Izvor: N1 televizija, 24.Nov.2017, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarka odbrane Albanije: Uskoro vojni ataše na Kosovu

Albanija podržava transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage i ubrzo će imati rezidentnog vojnog atašea na Kosovu, izjavila je u Prištini ministarka odbrane Albanije Oljta Džačka.

Ona je kazala da će Albanija uvek snažno podržavati Kosovo u jačanju međunarodnog subjektiviteta, podržavajući, kako je rekla, novu državu u procesima učlanjenja u međunarodne organizacije uključujući i NATO. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Albanska ministarka je kazala da bi učlanjene država regiona u Severno-atlantski savez, uključujući učlanjenje Kosova, rešilo probleme bezbednosti sa kojima se suočava region zapadnog Balkana.

Ona je odvojeno razgovarala sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem. Tači je izjavio kako Kosovo visoko ceni doprinos koji Albanija kao deo NATO-a, daje regionalnoj bezbednosti. Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, Tači je zahvalio albanskoj ministarki na podršci koju Vlada Albanije daje Kosovu "bilo gde u svetu".

"Kosovo i Albanija imaju veoma dobru saradnju i mi učimo iz iskustva od 105 godina albanske države", rekao je kosovski predsednik.

Tači je rekao i da su Bezbednosne snage Kosova tokom ovog vremena bile model profesionalizma i multietničnosti. Izrazio je i ubeđenje da će njihova transformacija u vojsku biti izvršena u skladu sa Ustavom Kosova, međunarodnom zajednicom, kao i sa svim zajednicama na Kosovu.

Haradinaj i albanska ministraka su, kako je saopšteno, razgovarali o aktuelnim političkim dešavanjima i bilateralnoj saradnji Albanije i Kosova, uz poseban naglasak na odbranu i bezbednost.

"Kosovo računa na stalnu podršku albanskog iskustva u procesu učlanjenja u ovu veoma značajnu instituciju globalne bezbednosti", rekao je Haradinaj.

Naglasio je značaj saradnje Kosova i Albanije, kao i mogućnost daljeg proširenja na sve oblasti zajedničkog interesovanja.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.