Milovan Drecun ne isključuje NOVI POGROM: Ovo je RAZLOG

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Mar.2017, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milovan Drecun ne isključuje NOVI POGROM: Ovo je RAZLOG

Danas se obeležava 13. godišnjica pogroma Srba sa KiM

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas u razgovoru za portal SrbijaDanas.com da je situacija na Kosmetu stabilnija, te da ne preti opasnost od novog masovnog pogroma, iako, napominje, nikad se ne može isključiti.

- Nema uslova da Albanci ponovo krenu u neki masovniji pogrom, mada nikada ne može da se isključi, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << tim više što se približava podizanje prvih optužnica specijalnom sudu - rekao je u izjavi za naš portal.

On je povodom 13. godišnjice od martovskog pogroma, kada je sa Kosova i Metohije proterano više od 4.000 Srba, kazao da je naš narod u boljem položaju, te da je sada "situacija u značajnoj meri stabilizovana". Tome, tvrdi, doprinose takozvano međunarodno prisustvo, sa jedne strane, i učešće Srba u vlasti i policijskoj službi, sa druge.

- Sad već imamo izgrađen i stabilniji sistem koji obezbeđuje bar osnovnu bezbednost Srbima na KiM. Međunarodno prisustvo radi bar delimično svoj posao u tom smislu da, eto, ne dozvoljavaju da se desi neki masovniji pogrom, ali drugim metodama pritiska poput prekida dijaloga u Briselu, zatim, otimanja i državne i privatne srpske imovine, kao i imovine Srpske pravoslavne crkve, Albanci ne odustaju od toga da Kosmet pretvore u etnički čistu teritoriju - rekao je ističući uverenje da stanje "nije ni izdaleka onakavo kakvo bi trebalo da bude".

Drecun je podsetio da ima skoro 250.000 proteranih koji ne mogu da se vrate, ocenjujući da je Kosovo, verovatno, jedinstven slučaj u savremenom svetu da su gradovi na jednom delu teritorije potpuno etnički očišćeni od nekog naroda.

- Ovog puta od srpskog. A onda neko na zapadu daje izjave o nekakvom velikom napretku - kazao je on napominjuči da je i "kretanje po Kosmetu uvek rizično", te da je zastrašivanje vernika česta pojava za vreme praznika i prilikom posete svetinjama.

Ipak, smatra da su "jačanje međunarodnih kapaciteta Srbije i njenog uticaja na Brisel i Vašington" garant sigurnosti Kosovaca.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.