Milošević: Šest godina na vlasti, a bez rešenja za Kosovo

Izvor: N1 televizija, 18.Avg.2018, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milošević: Šest godina na vlasti, a bez rešenja za Kosovo

Istoričar Srđan Milošević ocenio je u Novom danu, govoreći o pitanju Kosova, da je to jedna od važnijih tema sa kojima se zemlja suočava, koja je davno trebalo da bude rešena. "Danas smo u situaciji da neko ko obavlja vlast već šest godina nema rešenja za taj problem. To je najblaže rečeno neozbiljno", smatra.

Govoreći o kampu na Zlatiboru, rekao je da nema dobrog rešenja, kao i da je šteta već učinjena.

"Postojanje takvih kampova nije nešto što je >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << poželjno u društvu. Nije u skladu sa svim onim dokumentima UN i EU kada su u pitanju maloletnici. Ceo kolorit vojne uniforme nije nešto što je pravac u kom treba vaspitavati omladinu", ocenio je gost N1.

Kaže da je to bila neodgovornost od strane vlasti, kao i da se to moralo uraditi daleko suptilnije.

"Nije trebalo dozvoliti da do jednog takvog kampa dođe. Sad je sve u političkoj upotrebi i postaje dodatno problematično", kaže.

Ističe da kampovi ne treba da imaju militarističku komponentu.

"To je suština stvari, ne treba da bude politička indoktrinacija, već jedna vrsta snalaženja u prirodi, saradnje, kolektivnog iskustva. Zajedničko delovanje, timski rad, a ne indoktrinacija", kaže.

Govoreći o pitanju Kosova, kaže da je to jedna od važnijih tema sa kojima se zemlja suočava, koja je davno trebalo da bude rešena.

"Danas smo u situaciji da neko ko obavlja vlast već šest godina nema rešenja za taj problem. To je najblaže rečeno neozbiljno", smatra.

Ističe da je veoma važno da znamo iza kog rešenja će vlast stati, kao i šta će pozvati građane da učine i koje će biti posledice ako vlast za svoju platformu ne dobije podršku, ako se ide na referendum.

"To mora biti jasno, u protivnom je to i dalje tumaranje", kaže Milošević.

Govoreći o uticaju crkve, kaže da se u iskustvu poslednjih decenija pokazalo da je veliki, uglavnom onda kada crkva deluje kao neka vrsta podrške.

"Da ne kažem - servisa vlasti. Kada dođe do sukoba, onda taj politički uticaj slabi, onda se ređaju afere. Crkva sama tome doprinosi, pokazuje ogromne pretenzije kada je u pitanju politički život, a računa na privilegovanu poziciju u politici", ocenio je.

Govoreći o otkazivanju Bajaginog koncerta u Hrvatskoj, kaže da tu politička intervencija ne pomaže mnogo.

"Davenje lekcija, upozoravanje, zamerke, kako se ponašaju i jedni i drugi. I jedni i drugi imaju problematičan odnos prema toj ukupnoj prošlosti", kaže.

Ističe da je siguran da ima mnogo negativnih pojava i kada je u pitanju Srbija.

"Imam utisak da je tamo snažniji otpor negativnim pojavama, pri čemu dominira ono što su pozdravi, razbijanje tabli, ali postoji i otpor tome. Društvo je podeljenije nego u Srbiji", smatra.

Kaže da ga više zabrinjava šta je u onom drugom društvu.

"Reaguje se ili isto tako, pa se nađu razlozi da se uzvrati kontramerama ili se odjednom isključivo podstaknuto jednom takvom pojavom pojavi jedna velika otvorenost", kaže.

Ističe da smo imali takvu situaciju oko navijanja za reprezentaciju Hrvatske na Mundijalu.

"Bila je manifestacija malo otrovnog nacionalizma koja je ovde dolazila. Sad se tu reaguje na jedan civilizovan način, hrvatska predsednica se slikala sa Đokovićem, a sad će ovde da zovu hrvatske bendove, da pokažu kako smo mi otvoreni", smatra istoričar Srđan Milošević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Milošević: Šest godina na vlasti, a bez rešenja za Kosovo

Izvor: Vesti-online.com, 18.Avg.2018

Istoričar Srđan Milošević ocenio je za N1, govoreći o pitanju Kosova, da je to jedna od važnijih tema sa kojima se zemlja suočava, koja je davno trebalo da bude rešena...- Danas smo u situaciji da neko ko obavlja vlast već šest godina nema rešenja za taj problem. To je najblaže rečeno neozbiljno...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.