Milivojević: Glasanje u Interpolu neizvesno, pritisci strašni

Izvor: RTS, 20.Nov.2018, 10:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milivojević: Glasanje u Interpolu neizvesno, pritisci strašni

Ceo proces prijema Kosova u Interpol je politički motivisan i u suprotnosti je sa principima same organizacije, ocenjuje bivši diplomata Zoran Milivojević i napominje da samo stavljanje na dnevni red odudara od pravila i procedura uključujući i proces glasanje. Srpska diplomatija je činila sve što je moguće koristeći iste mehanizme kao i u slučaju Uneska jer je i ovde za prijem potrebna dvotrećinska većina od onih koji glasaju, kaže za RTS Milivojević. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U svakom trenutku se preduzimaju koraci. I u pauzi između dva glasanja će se preduzimati koraci, rekao je Milivojević gostujući u Dnevniku RTS-a.

"I način glasanja i odudaranje od pravila pokazuje koliki su napor oni uložili da se to isposluje. Mi pre svega računamo da su se neke okolnosti promenile na globalnom planu i da su argumenti Srbije sada značajnije izraženi bez obzira na to što velike sile nisu na našoj strani. To nije novina, već suština", napominje Milivojević.
Glasanje ni na koji način neće biti tajno jer će svaka zemlja i u pauzi moći da proveri kako je neka druga zemlja glasala.
"To samo pokazuje da se pokušava da se na politički način isposluje krajni ishod u korist prijema Kosova u Interpol. Izbor je neizvestan, pritisak je strašan", rekao je Milivojević.
Kod usvajanja dnevnog reda imali smo podršku pet država da Kosovo ne bude na dnevnom redu ali ne i Rusije.
"Očekujem da Rusija ostane pri svojim principima, ali to je velika sila koja ima svoje interese. Njihov kandidat je viđen za budućeg predsednika Interpola. Za nas je veoma bitna aktivna uloga Španije i Kipra koje su, uz Surinom i još dve zemlje, bile protiv stavljanja na dnevni red pitanja članstva Kosova u Interpolu", rekao je Milivojević. 
Ističe da se i pravila i principi Interpola krše kada je reč o borbi protiv kriminala, terorizma, trgovine belim robljem i narkoticima, jer bi se i Interpolove baze podataka našle u rukama ljudi koji su i sami na poternicama.
"Pravila i principi same organizacije se krše, a sila dolazi do izražaja. Pri tom moguće su i političke zloupotrebe, relativizacija procesa protiv OVK i amnestija trenutnog prištinskog rukovodtsva", rekao je za RTS Zoran Milivojević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.