Milidrag: Odlaganje rešenja za Kosovo ne bi donelo ništa

Izvor: N1 televizija, 14.Jul.2018, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milidrag: Odlaganje rešenja za Kosovo ne bi donelo ništa

Sporazum o normalizaciji odnosa jedino je moguće mesto susreta suprostavljenih stavova, Srbije kao države i albanske zajednice na Kosovu, izjavio je FoNetu viši naučni saradnik u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju Predrag Milidrag i zamrznuti konflikt odbacio kao rešenje.

Ništa nam ne garantuje da će odlaganje rešenja za neko buduće vreme išta doneti Srbiji, ali će položaj srpske zajednice, pogotovo južno od Ibra, biti iz dana u dan sve gori, upozorio je Milidrag.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
On je, u okviru serijala razgovora Kosinus, ukazao da predlagači odlaganja, uvereni da će Kina i Rusija ojačati i pomoći Srbiji da vrati Kosovo, ne nude važne elemente, pre svega kako će iskoristiti to vreme da srpsku zajednicu "podignu na noge" i učine je samostalnom.

Nisu objasnili kako bi jačanje srpskih saveznika dovelo da promene stava albanske zajednice koja neće da živi u Srbiji, ali ni šta će biti ako se globalni odnos snaga ne promeni, rekao je Milidrag novinaru FoNeta Nikoli Todoroviću.

On se pribojava da problem Kosova ne padne pod novu hladnoratovsku igru između dve velike sile, jer "u tom slučaju Srbiju niko ništa neće da pita, kao ni Kosovo".

Da bi se rešio kosovski problem, mora se naći dodirna tačka između dve suprostavljene činjenice, navodi Milidrag.

Kao prvu, on je označio činjenicu da albanska zajednica na Kosovu neće da živi u državi Srbiji, kao i da ih ni jedna velika sila na to ne prisiljava, dok je druga činjenica da se Srbija, kao država, ne može odreći svoje teritorije.

On zato smatra da je jedino moguće mesto susreta te dve činjenice sporazum o normalizaciji odnosa i napominje da ove suprotnosti ne može da izmiri ni status kvo, ni podela.

Milidrag objašnjava da rešenje mora da se vodi za tri bazična principa: da nosi nizak potencijal sukoba, da obezbeđuje zaštitu srpske zajednice, pogovoro južno od Ibra, i srpskih kulturnih dobara, ali i da drži otvorenim put evrointegracija i Srbije i Kosova.

Na pitanje o eventualnoj međunarodnoj konferenciji, uz učešće velikih sila, on podseća je bilo takvih ideja tokom unutrašnjeg dijaloga, ali da one polaze od nerealne pretpostavke o značaju Kosova za svet.

Iskustva sa međunarodnim konferencijama ne pokazuju da to donosi rešenje, tvrdi Milidrag i podseća na konferenciju na vrhu o izraelsko-palestinskom problemu 1991. u Madridu, uz opasku da kosovski problem nije ni veliki kao taj.

Milidrag ne vidi zašto bi prijem Kosova u Ujedinjene nacije bio toliki problem, ukoliko se postigne sporazum o normalizaciji odnosa, koji bi garantovali, pre svega, Amerika, Evropska unija i Nemačka, kao njegovi najveći pobornici.

Tu, na kraju krajeva, postoje modusi, ne mora puno članstvo, može i status posmatrača, objasnio je Milidrag, koji je podsetio i na nekadašnji aranžman dve Nemačke.

Milidrag smatra da je referendum neizbežan, jer je pitanje "veoma krupno" da bi o tome odlučivao bilo ko osim građana ove zemlje, svako svojim glasom.

Upitan o uslovima potrebnim da se održi referendum, on je odgovorio da nam ostaje "samo da se nadamo da će pitanje biti korektno postavljeno i da će referendumski proces proći u skladu sa demokratskim principima".

Milidrag kaže da su Kosovo i Metohija za njega, pre svega, problem sa kojim se sreće celog života.

To je stalni izvor tenzija i problema u ovoj zemlji i mom ličnom životu, koji trpi zbog toga. Mora konačno da se reši na dobrobit cele zajednice i dobrobit budućih generacija, ističe Milidrag.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.