Miletić: Poslanici različito o borbi za rezervna mesta

Izvor: RTS, 01.Apr.2014, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miletić: Poslanici različito o borbi za rezervna mesta

Zamenik predsednika Skupštine Kosova Petar Miletić najavio je da će srpski poslanici blokirati rad Skupštine ako do četvrtka ne dobiju potvrdu da će manjinske zajednice dobiti rezervisana mesta u parlamentu.

Miletić je za agenciju Beta rekao da cilj srpskih poslanika nije da blokiraju rad Skupštine.

"Međutim, ukoliko do četvrtka, kada će taj zakon biti na dnevnom redu sednice parlamenta, ne budemo imali odgovor na naše pitanje bojkotovaćemo rad sednice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << parlamenta", rekao je Miletić.

Prema njegovim rečima, srpski i poslanici nevećinskih zajednica u Skupštini Kosova jedinstveni su da treba da se izbore za rezervisana mesta u parlamentu, ali ne i o načinu na koji se za njih treba boriti.

"Svi poslanici srpske zajednice i deo manjinskih zajednica su za bojkot rada parlamenta dok se ne kaže da li će biti rezervisanih mesta. Drugi deo smatra da ipak treba učestvovati u raspravi o Nacrtu zakona o opštim izborima na Kosovu", rekao je Miletić na pitanje da li su poslanici svih manjinskih zajednica jedinstveni po pitanju rezervisanih mesta.

Prema njegovoj oceni pitanje rezervisanih mesta direktno se tiče zastupljenosti manjinskih zajednica u Skupštini Kosova. Miletić je rekao da su srpski poslanici i poslanici drugih zajednica dogovorili da zatraže prijem kod najviših političkih instanci na Kosovu i međunarodnih predstavnika kako bi dobili odgovor na pitanje o rezervisanim mestima.

Upitan da li su poslanici jedinstveni oko pitanja prava glasa za raseljene i interno raseljene, Miletić je rekao da o tome još nije bilo razgovora, ali da poslanici smatraju da raseljeni imaju pravo glasa i da će "kako sada stvari stoje, u Nacrtu zakona o opštim izborima raseljeni 'uglavnom imati pravo glasa'".

"Međutim, ovaj zakon ne reguliše jedno važno pitanje, ustvari ostavlja puno prostora Centralnoj izbornoj komisiji za tumačenje na koji način će oni (raseljeni) glasati. Postoji još jedan problematičan deo tog zakona koji govori o upisivanju u birački spisak koji kaže da pravo glasa imaju samo državljani Kosova", odgovorio je Miletić

Upitan da pojasni razliku između rezervisanih i garantovanih mesta Miletić je rekao da postoji suštinska razlika.

"Garantovanih mesta ima deset i ona su ustavna kategorija, prema kojoj, bez obzira na broj glasača, jednoj zajednici, naprimer srpskoj, pripada deset mesta. Rezervisana mesta se osvajaju na izborima", rekao je Miletić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.