Metohija zabranjena u institucijama tzv. Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2019, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Metohija zabranjena u institucijama tzv. Kosova

Metohija, deo teritorije južne srpske pokrajine, koji predstavlja identitet tamošnjih Srba, već godinama je zabranjen u takozvanim "institucijama Kosova".

Iako sam naziv Metohija znači "manastirski posed", ostaje nepoznanica zašto vređa ili ugrožava Albance na Kosmetu, ali i dobar deo međunarodne zajednice.

"Albanci već skoro vek i po svoj identitet grade sa jednom svešću da su oni ovde starosedosci i da su potomci Ilira" kaže Aleksandar Gudžić, istoričar.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Sa problemom zabrane upotrebe Metohije u svom radu suočavaju se i pojedini novinari medija u Prištini

"Ako je neko zaposlen u kosovskim institucijama i koristi taj termin ja verujem da ima problema zbog toga, ja nisam čuo niti se nama kao udruženju neko obratio zbog toga, ali nezvanično što možemo da čujemo od kolega je da imaju takvih problema zbog toga", kaže Budimir Ničić, predsednik UNS na Kosovu i Metohiji.

Odbojnost prema nazivu Metohija jasno je vidljiva i u slučajevima kada su knjige sa tim nazivom bile zaustavljane na administrativnom prelazima.


Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.