Mediji u regionu platformi i rezoluciji

Izvor: RTS, 10.Jan.2013, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji u regionu platformi i rezoluciji

Vlada i predsednik Srbije jednoglasno usvojili platformu i predlog rezolucije za dijalog o Kosovu, preneli su mediji u regionu.

Mediji u regionu izvestili su da su Vlada i predsednik Srbije jednoglasno usvojili platformu i predlog rezolucije za dijalog o Kosovu.

Zagrebački Jutarnji list podseća da se rezolucija sastoji od pet tačaka među kojima je ključna ona da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova a da obuhvata i rešavanje statusa severa Kosova, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uz garancije za prava Srba južno od Ibra.

Prema nezvaničnim saznanjima, u predlogu rezolucije se kao rešenje navodi stvaranje zajednice srpskih opština na severu i u enklavama, piše Jutarnji.

Internet portal Index.hr javlja da su usaglašeni tekstovi oba dokumenta i citira Nikolića koji je rekao da je Srbija tako pokazala jedinstven stav, da on stoji uz Vladu i da se neće povući iz procesa rešavanja kosovskog pitanja.

Splitska Slobodna Dalmacija piše da je platforma obavezujući dokument koji neće biti dostupan javnosti, a da će skupština raspravljati o rezoluciji na vanrednoj sednici.

Sarajevski Dnevni Avaz piše da je rezolucija proistekla iz platforme za dijalog kao njeno obrazloženje i navodi izjavu Dačića da se dokumentima ne dira u status Kosova, nego se govori organizaciji života i vlasti tamo gde su Srbi većina.

Banjalučke Nezavisne novine pišu da rezolucija utvrđuje osnovne principe za razgovore sa Prištinom i polazi od toga da Srbija neće priznati nezavisno Kosovo, da je cilj razgovora sa Prištinom stvaranje preduslova da Srbi i drugi mogu da žive u miru i sigurnosti.

TV mreža Al Džazira ističe da su od pet tačaka u rezoluciji ključne one tačke po kojima Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i da će dijalog s Prištinom biti nastavljen.

Državni vrh Srbije je jednoglasno podržao platformu za Kosovo koja nije dostupna javnosti, piše podgorička Pobjeda dodajući da su Vlada i predsednik postiglo jedinstvo i o rezoluciji, kao "strateškom i obavezujućem dokumentu".

Podgoričke Vijesti javljaju da je državni vrh Srbije jedinstven o platformi i rezoluciji o Kosovu i navodi da su takvu ocenu izneli i predsednik Nikolić i premijer Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mediji u regionu o platformi i rezoluciji

Izvor: RTS, 10.Jan.2013

Vlada i predsednik Srbije jednoglasno usvojili platformu i predlog rezolucije za dijalog o Kosovu, preneli su mediji u regionu...Mediji u regionu izvestili su da su Vlada i predsednik Srbije jednoglasno usvojili platformu i predlog rezolucije za dijalog o Kosovu...Zagrebački Jutarnji list podseća da...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.