Mediji: U toku pisanje odluke Sabora SPC o Kosovu i Metohiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Maj.2019, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mediji: U toku pisanje odluke Sabora SPC o Kosovu i Metohiji

U okviru Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) trenutno se radi na izradi odluke - stava o Kosovu i Metohiji, a o njoj bi trebalo da bude reči danas na popodnevnom delu zasedanja, piše Blic.

Kako prenosi Blic, za sada je neizvesno da li će SPC ponoviti identičan stav o statusu KiM i mišljenje o ostalim problemima - dijalogu, povratku i položaju preostalih Srba, kao i statutu Crkve, ili će doći do izmene.

Deo vladika predložio je Nacrt odluke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o Kosovu i Metohiji koji sadrži stav da nema priznanja, podele i razgraničenja, već samo nastavka dijaloga kojim bi se poboljšala prava Srba i SPC.

Druga grupa vladika je na Nacrt reagovala različitim komentarima - da nema potrebe da se iznova ponavlja već poznati stav, nekima nije odgovaralo zašto se pominje razgraničenje, a neki smatraju da bi trebalo ublažiti stav.

List navodi da bi konačna odluka trebalo da bude razmatrana popodne ili sutra ujutru, a po završetku zasedanja Sabora, SPC će izdati saopštenje o svim odlukama Crkve koje su razmatrane, dok će stav - odluka o Kosovu biti zasebna.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sabor bira trojicu vladika?

Izvor: Večernje novosti, 16.Maj.2019

Prolećno zasedanje najvišeg tela Srpske pravoslavne crkve ulazi u završnu fazu donošenja odluka. Smenjen starešina crkve Svetog Save u Njujorku STAV Srpske pravoslavne crkve o Kosovu i Metohiji biće formulisan i objavljen kao poseban akt Svetog arhijerejskog sabora. Ovim tekstom...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.