Mediji: Srbi i Albanci se hvataju za gušu; Ali, ovaj put, opasnost je realna

Izvor: B92, 04.Jul.2023, 12:17

Mediji: Srbi i Albanci se hvataju za gušu; Ali, ovaj put, opasnost je realna

Kosovski Srbi i Albanci ponovo se hvataju za gušu, ali ovoga puta krivica je uglavnom na albanskoj strani, piše Ekonomist.

Opisujući najnoviju esklaciju na severu tzv. Kosova nedeljnik ocenjuje da se krizi ne nazire kraj i da je opasnost od nasilja širih razmera ovoga puta stvarna.

List podseća da su američki i evropski izaslanici Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak proletos napravili iskorak postigavši dogovor o primeni plana po kome bi Srbija tzv. Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tretirala kao državu po svemu, osim po imenu dok bi zauzvrat malobrojnoj srpskoj manjini bio bi dat neki oblik autonomije, što im je obećano u ranijem sporazumu 2013.

Srbija je, međutim, prekršila novi sporazum pokušavajući da blokira pristupanje tzv. Kosova Savetu Evrope.

Amerika i EU su potom zatražile od kosovskog premiejra Aljbina Kurtija da fizički ne postavlja albanske gradonačelnike u zgrade opština na severu Kosova, ali je on to ipak uradio, remeteći status kvo proteklih 20 godina i uznemirujući kosovske Srbe, dodaje list uz ocenu da je Kurti, bivši politički zatvorenik u Srbiji, otkrio da se tvrda igra isplati.

Krivica je, dakle, na Kurtiju, piše Ekonomist i prenosi reči jednog diplomate koji sumnja da će Kurti održati svoje obećanje o autonomiji za kosovske Srbe i sugeriše da bi kriza na severu mogla da mu pomogne da prikrije činjenicu da nije uspeo da ispuni mnoga svoja obećanja.

Već 30 godina Amerika je najveći dobrotvor za kosovske Albanace. Sada ne samo da su Amerikanci protiv Kurtija, već i Edi Rama, premijer susedne Albanije. Ali, Kurti nije uznemiren.

Amerika i EU su počele da uvode sankcije tzv. Kosovu, ali ne i Srbiji. Ovoj krizi se ne nazire kraj. A opasnost od nasilja širih razmera je realna, zaključuje Ekonomist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.