Izvor: Luftika.rs, 10.Feb.2021, 15:52

Marko se povredio na poslu, pao u komu, pa od “Čistoće” dobio otkaz

Godinu i po dana nakon nesreće srpska javnost je saznala da će protiv JKP “Čistoća” iz Kraljeva biti pokrenut prekršajni postupak zbog pogibije njihovog radnika Marka Kosovca (28), a koja se dogodila tokom radnog vremena.
Javnost je tih dana ostala zgrožena činjenicom da je u trenutku dok su se lekari borili za Markov život, njegov ugovor o radu koji je imao sa ovim javnim preduzećem raskinut.
U zapisniku inspekcije koji je dobio portal Radnik, piše da je do povrede na radu >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << došlo „usled nepažnje zaposlenog“. Do povrede je, kako piše u izveštaju, došlo tako što se radnik „samoinicijativno popeo na traktorsku prikolicu kako bi rasporedio sakupljenu travu i sabio je gaženjem“.
Marko Kosovac je krajem septembra 2019. godine preminuo posle skoro dve nedelje provedene u komi KBC Kragujevac. Marko je 9. septembra u toku radnog vremena pao sa traktorske prikolice u vlasništvu firme „Čistoća” iz Kraljeva, dok je u nju slagao pokošenu travu iz parka. Marko je zbog povrede glave sve vreme bio u komi. Zdravstveno stanje se znatno pogoršalo, i on je posle dve nedelje preminuo.
Kako se u zapisniku inspekcije rada ističe, prema aktu o proceni rizika koje je donelo preduzeće, radno mesto radnika na održavanju zelenih površina nije sa povećanim rizikom. Piše i da je radnik u momentu nastanka povrede koristio sredstva i opremu lične zaštite.
Ipak, u zapisniku inspekcije se navodi da „Čistoća“ nije donela Program osposobljavanja zaposlenih za bezbedan i zdrav rad „na osnovu kog su preduzete Zakonom utvrđene mere“. Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu predviđa kaznu od 800.000 do 1.000.000 dinara ukoliko poslodavac „ne izvrši osposobljavanje zaposlenog za bezbedan i zdrav rad“.
Ali u kaznenim odredbama nije navedena kazna za poslodavca koji nije doneo Program osposobljavanja za bezbedan i zdrav rad.
Otac Pavle Kosovac ispričao je da je trenutak kada je video sina Marka, dok su ga transportovali iz Kraljeva u Kragujevac bio emotivno razarajući.
“Njemu je levo oko bilo skroz natečeno, a lobanja pukla. Niko čak nije pozvao hitnu pomoć u trenutku kada je pao nego su ga prevezli nekim njihovim kolima. Kad je snimljen u bolnici u Kraljevu i kad su videli da ima krvarenja u mozgu, stavili su ga u komu i poslali za Kragujevac”, rekao je Pavle.
Ali, nekoliko dana nakon Markove povrede, iz kraljevačke “Čistoće” je na kućnu adresu stiglo rešenje o raskidu ugovora. Iz JKP „Čistoća“ su izjavili da Marko Kosovac nije dobio otkaz, već je po automatizmu, zbog vrste ugovora koji je imao, on raskinut, tvrdeći da su oni samo poštovali zakon.
“Radnik je bio angažovan na četiri meseca preko konkursa o javnim radovima koji je sprovela NSZ. Reč je o ugovorima o privremeno-povremenim poslovima i ugovor se po automatizmu raskida kada radnik ne dođe na posao. Pravna služba je od 9. septembra kada se dogodio pad, sve do 13. septembra, čekala da nam Nacionalna služba za zapošljavanje da mišljenje šta da radimo. Nismo imali pravnog osnova da nastavimo saradnju jer bi u suprotnom bili u zakonskom problem”, kazali su iz Čistoće, a prenosi Nova.
Ko primi vakcinu protiv korone momentalno dobija otkaz

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.