Manastiri na Kosovu i Metohiji najugroženija kulturna baština u Evropi

Izvor: KMnovine.com, 25.Jan.2024, 18:43

Manastiri na Kosovu i Metohiji najugroženija kulturna baština u Evropi

Manastiri na Kosovu i Metohiji najugroženija kulturna baština u Evropi

Evropska organizacija "Evropa Nostra" zaključila je da su manastiri i crkve na Kosovu i Metohiji među najugroženijim kulturnim baštinama u Evropi.




Dok su 1999. i 2004. godine hramovi rušeni i paljeni, poslednjih godina su sve češći tekstovi i navodni naučni radovi o tome da je srpska srednjovekovna baština dardanska, ilirska >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << ili albanska, a poslednji primer za to je Bogorodica Hvostanska.


Iako kosovski Albanci sve agresivnije zauzimaju srpske svetinje i prisvajaju pred očima čitavog sveta, najviše smeta to što srpske vlasti ne čine ništa da takve pokušaje spreče.


No oni nisu jedini, osim njih ne samo da ne čine ništa već svoju prećutnu saglasnost daju predstavnici beogradske patrijaršije koji se predstavljaju kao SPC.


Dok vođa ekumenističkog bloka, patriajrh Porfirije, ni reč nije progovorio do sada, dotle ni drugi ne zaostaju a ponajmanje Teodosije, uzurpator trona Eparhije raško-prizrenske. Ova dvojica su bila predvodnici u progonu vladike Artemija sa Kosova i Metohije.


Da li je ovo jedan od razloga zbog čega je došlo do razbojničkog urušavanja kanonskog poretka u ERP? Po svemu sudeći i te kako jeste.
 * * *




Zbog cenzure i blokiranja svih medija i alternativnih pogleda, pratite naš Telegram kanal



KM novine su jedini nezavisni srpski medij sa Kosova i Metohije koji se oslanja isključivo na podršku svojih čitalaca zbog čega je naš dalji rad ozbiljno ugrožen 


Pomozite nam da opstanemo i unapredimo izveštavanje 








 




Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram




Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2024 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.