MUP u 2012. zaplenio dve tone marihuane

Izvor: Politika, 02.Jan.2013, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUP u 2012. zaplenio dve tone marihuane

BEOGRAD – Srpska policija je u prošloj godini zaplenila više od 2,1 tone raznih vrsta narkotika, od čega su dve tone marihuane.

Među brojnim akcijama izdvaja se otkrivanje nekoliko improvizovanih laboratorija za proizvodnju marihuane, kao i presecanje više pokušaja šverca narkotika sa područja Kosova i Metohije.

Za 11 meseci 2012. ukupno je zaplenjeno 2,165 tona raznih narkotika, među kojima i 2.006 kilograma marihuane i 53,93 kilograma heroina, navode u Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << unutrašnjih poslova.

Policija je zaplenila i 3,76 kilograma kokaina i oko 700 grama hašiša, kao i 2.500 komada tableta sintetičke droge „ekstazi” i 163 komada „LSD”.

Oduzeto je i 278 komada amfetamina teških ukupno 11,99 kilograma, navodi se u podacima MUP-a dostavljenim Tanjugu sredinom decembra prošle godine.

Zbog neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga podneto je 856 krivičnih prijava, zbog neovlašćenog držanja opojnih droga podneto je 2.540 krivičnih prijava, dok je za omogućavanje uživanja opojnih droga podneto 145 krivičnih prijava.

I u decembru policija je nastavila sa uspešnim zaplenama narkotika, a među većim akcijama se izdvaja hapšenje kriminalne grupu na čelu sa Stevanom B. iz Beograda, koja se sumnjiči za trgovinu drogom i oružjem po regionu i nekim državama EU.

Kod članova te grupe, kako je saopšteno 25. decembra, pronađeno je, uz 12 eksplozivnih naprava, 5,5 kilograma eksploziva, automatska puška, tri pištolja i 28 kilograma marihuane.

Policija je presekla i lanac trgovine opojnim drogama sa područja Kosova i Metohije, zaplenivši više od 10 kilograma marihuane, čija je vrednost na ilegalnom tržištu oko 15.000 evra, a tom prilikom, u Konarevu kod Kraljeva slobode je lišen Stefan D. (24) iz Beograda, zbog sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Među većim akcijama spada i ona koju je sprovela leskovačka policija, koja je 23.novembra otkrila kompletno opremljenu laboratoriju za proizvodnju marihuane, 1,5 kilograma osušene marihuane i 250 saksija sa zasadom te droge, ukupne vrednosti oko 100.000 evra.

Policija je u Vrbasu, početkom novembra posle pretresa stana M. J. (34), pronašla laboratoriju za proizvodnju opojne droge.

Kako je tada saopštila Policijska uprava u Novom Sadu, u pomoćnoj prostoriji kuće pronađene su stabljike biljke za koje se osnovano sumnja da je marihuana, sa aparaturom za njenu proizvodnju u veštačkim uslovima, kao i digitalna vaga za precizno merenje.

MUP je krajem oktobra saopštio da je uhapšen Dejana N. (30) iz Beograda koji se sumnjiči da je, sa još nekoliko osoba, učestvovao u proizvodnji marihuane u kućnoj laboratoriji gde je oduzeto 172 kilograma te droge.

Prilikom pretresa kuće u kojoj je osumnjičeni zatečen pronađeni su kompletna laboratorija za uzgajanje marihuane, 491 stabljika biljke kanabis ukupne neto mase 172 kilograma, više vagica za precizno merenje i automatska puška sa municijom, naveo je MUP.

Policija je krajem septembra u Mokrinu kod Kikinde zaplenila 60 kilograma marihuane i uhapsila tri osobe zbog sumnje da su počinile krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanja u promet opojnih droga.

U zajedničkoj akciji srpske policije i carinika na administrativnom punktu Merdare kod Kuršumlije početkom septembra sprečen je pokušaj krijumčarenja 2,5 kilograma marihuane, a ta droga je otkrivena u vozilu „golf 3”, slovenačke registracije, koje je dolazilo iz pravca Kosova.

U mestu Bogutovac, kraljevačka policija zaplenila je oko pet kilograma marihuane, u rezervnom točku smeštenom u gepeku automobila kojim je upravljao M. V. (26) iz Kosovske Mitrovice, saopštio je 1. septembra MUP.

Tanjug

objavljeno: 02.01.2013
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

2012: Zaplenjene dve tone narkotika

Izvor: B92, 02.Jan.2013

Beograd -- Srpska policija je u prošloj godini zaplenila više od 2,1 tone raznih vrsta narkotika, od čega su dve tone marihuane...Među brojnim akcijama izdvaja se otkrivanje nekoliko improvizovanih laboratorija za proizvodnju marihuane, kao i presecanje više pokušaja šverca narkotika sa područja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.