MEIK: Preporuke Samoopredeljenja ugrožavaju nezavisnost sudstva

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Feb.2018, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MEIK: Preporuke Samoopredeljenja ugrožavaju nezavisnost sudstva

Ministarstvo Evropskih integracija Kosova (MEIK) izrazilo je večeras zabrinutost zbog usvajanja preporuka pokreta Samopredeljenje u Skupštini Kosova, jer se njima teško ugrožavaju nezavisnost sudstva, pravni sistem i evropske integracije Kosova.

Skupština Kosova danas je usvojila preporuke Samoopredeljenja, kojim se zahteva otkrivanje istine o oružanom napadu na Skupštini Kosova 4. avgusta 2016. godine, za šta je izrečena presuda u Osnovnom sudu u Prištini, a uskoro će >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << se taj predmet naći pred Apelacionim sudom.

U preporukama se zahteva da se pronađu organizatori napada, kao i oni koji su odgovorni za hapšenje aktivista Samoopredeljenja i ubistva Astrita Deharija u Pritvornom centru u Prizrenu.

Za sva ova pitanja Samoopredeljenje zahteva međunarodnu istragu.

U saopštenju MEIK se ističe da ove preporuke narušavaju obaveze Kosova koja proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, a podrazumevaju podelu vlasti i poštovanje nezavisnosti pravnog sistema kao jedne od glavnih vrednosti EU.

"Ministarstvo evropskih integracija ističe da do usvajanja ovih preporuka dolazi samo nekoliko dana nakon što je EU potvrdila da Kosovo ima svoj proces integracije u EU odvojeno od Srbije i da ostvarivanje ŠP predstavlja obavezu Kosova za kretanje napred u ovom procesu", navodi se u saopštenju.

Ističe se i da je usvajanje preporuka, teško ugrožava proces evropskih integracija, kao jedan od najznačajnijih procesa za razvoj Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.