MAĐARI HOĆE ZID NA GRANICI: Albanci prolaze bez problema, reporter sa imigrantima!

Izvor: Kurir, 09.Feb.2015, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAĐARI HOĆE ZID NA GRANICI: Albanci prolaze bez problema, reporter sa imigrantima!

Radio sam na Kosovu, imao sam dve radnje, posao mi je propao. Veliki su bili troškovi, nisam imao izbora, tvrdi jedan od imigranata

Imigranti s Kosova do sada nisu imali većih problema da ilegalno pređu granicu sa Mađarskom. Reporter Idro Seferi proveo je tri dana sa njima i u ekskluzivnoj reportaži zabeležio je na koji način se kosovski Albanci dovijaju da stignu do zapadne Evope.

Kada dođu do granice, imigranti s Kosova traže savet kuda je najbezbednije >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << proći. Za oko 150 evra tzv. vodiči iz Subotice pokazuju im put koji vodi kroz šumu. Granicu prelaze i noću i danju, a uglavnom nemaju velikih prepreka.

"Radio sam na Kosovu, imao sam dve radnje, posao mi je propao. Veliki su bili troškovi, nisam imao izbora. Rekao sam da će samo Bog biti sa mnom i poveo sam ženu i decu i krenuo na put", kaže jedan od imigranti.

Kada pređu granicu, u potrazi su za asfaltnim putem koji će ih odvesti do Segedina. Ne znajući koliko je daleko taj grad na jugu Mađarske, izloženi su policijskim patrolama uz put. One koji nemaju sreće, policija privede i šalje u prihvatne centre širom Mađarske.

Lokalne vlasti predlažu radikalna rešenja

"Možemo da primenimo američko rešenje na granici sa Meksikom, oni su podigli ograde. Slično je uradila Bugarska na granici sa Turskom, i mi možemo da uradimo sličnu stvar", navodi Laslo Torockai.

Kako je imigranata puno, policija nema mogućnost da sve koje je privela i procesuira, već oni na ulici čekaju policijski prevoz. Pošto nemaju gde da ih smeste, oni dobijaju potvrdu o odlasku u prihvatne centre, uz koju mogu da besplatno koriste voz. Umesto da se upute u prihvatni centar, većina pokušava da stigne do Budimpešte.

"Nezaposlenost je velika, omladina nema šta da radi. Lopovi vode zemlju i maksimalno su korumpirani i narod zbog njih odlazi", smatra jedan od imigranata.

1.000 dnevno pređe granicu

Dok voz kreće ka Budimpešti, u granični pojas pristižu novi imigranti. Kažu da je noću lakše, jer policija tada ne patrolira. Traže taksi ili smeštaj.

Podaci policije Mađarske govore da oko 1.000 ljudi dnevno pređe granicu. Veliki deo stigne do Budimpešte. Tu vrebaju priliku da na železničkoj stanici uđu u voz za Minhen. Jedini problem je u policijskim patrolama, koje legitimišu ljude za koje pomisle da su azilanti. Oni koji izbegnu kontrole i stignu do Nemačke, pomoć će uglavnom potražiti kod svojih rođaka.

Pogledajte prilog Idra Seferija.

(N1 TV)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.