Lunačekova za prijem Kosova u UN

Izvor: B92, 25.Nov.2014, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lunačekova za prijem Kosova u UN

Potpredsednica EP Ulrike Lunaček nada se da će Kosovo uskoro biti primljeno u različite institucije UN, kao i u svetsku organizaciju.

Ona ističe da preostale zemlje članice EU treba da priznaju nezavisnost Kosova.

Lunačekova je, u video-poruci prikazanoj na skupu „Multilateralna diplomatija – mogućnosti i izazovi za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama“ u Beču, rekla da nažalost postoje problemi na Kosovu, navodeći da bi želela da već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postoji vlada posle izbora pre skoro pola godine, jer bi to bilo lakše za one, kao što je ona, koji podržavaju put Kosova ka punopravnom članstvu u međunarodnim organizacijama.

Ona je, takođe, ukazala da postoje problemi i u vezi sa Euleksom i da su optužbe vezane za korupciju tema i u EP.

Lunačekova se založila za priznanje nezavisnosti Kosova od zemalja članica EU koje to do sada nisu učinile, poručivši da statusna neutralnost ne postoji.

Nadam se da će doći do promene stava barem kod nekih zemalja. Na argument koji neki koriste da je nezavisnost Kosova protivna međunarodnom pravu podsećam da postoji odluka Međunarodnog suda prema kojoj proglašenje nije bilo protivno međunarodnom pravu“, podvukla je ona.

Austrijska političarka je rekla da neke zemlje strahuju da bi njihove manjine mogle takođe zatražiti nezavisnost, ali da ne treba da strepe jer, kako je navela, nijedna demokratska vlada u EU nije činila ono što je radio Miloševićev režim kosovskim Albancima.

"Nemoguće je poređenje“, podvukla je Lunačekova.

Ona je izrazila nadu da će broj zemalja članica UN koje su priznale Kosovo nastaviti da raste i da će uskoro ta „najmlađa država“ u Evropi moći biti primljena u različite institucije, agencije UN, kao i u svetsku organizaciju.

„Na tome radim sa više kolega u EP“, navela je Lunačekova.

Direktor Diplomatske akademije Kosova Skender Durmiši istakao je da Priština nudi svim svojim građanima ustavne garancije, demokratiju, mir i toleranciju, isto kao i sve ostale članice međunarodnih organizacija, te da su multilateralna diplomatija i članstvo u međunarodnim organizacijama cilj Kosova.

Generalni direktor Ministarstva spoljnih poslova Kosova Aljbert Prenkaj, govoreći o odnosima sa Beogradom, rekao je da je jedino održivo rešenje u potpisivanju mirovnog sporazuma, koji bi sadržao srpsko priznavanje kosovske nezavisnosti.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Lunaček za prijem Kosova u UN

Izvor: Mondo, 25.Nov.2014

Potpredsednica Evropskog parlamenta (EP) Ulrike Lunaček nada se da će Kosovo uskoro biti primljeno u različite institucije UN, kao i u svetsku organizaciju. Ističe da preostale zemlje članice EU treba da priznaju nezavisnost Kosova...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Ona je, u video-poruci...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.