Glavni problem mladih - loš položaj u društvu

Izvor: Kurir, 26.Maj.2012, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glavni problem mladih - loš položaj u društvu

BEOGRAD - Loš položaj u društvu i slaba participacija pri odlučivanju glavni su problemi mladih, ocenjeno je na konferenciji posvećenoj životu mladih u Beogradu, Kosovskoj Mitrovici i Prištini.

Učesnici konferencije "Connect", održanoj u Beogradu, istakli su da se mladima ne posvećuje dovoljna pažnja zbog političkih dešavanja, te da je neophodno da se izgrade "komunikacijski mostovi" između mladih u ovim gradovima.

Kao problem, studentkinja iz Kosovske Mitrovice >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Danica Trboljevac je navela neizvesnost po pitanju zaposlenja, dodajući da mladi i u njenom gradu i u Beogradu strahuju da li će kada završe fakultet imati perspektivu i naći posao.

"Apsolvent sam na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici i na privatnom Međunarodnom poslovnom koledžu i pored ta dva fakultreta nisam sigurna imam li perspektivu za budućnost. To nije samo moj, već problem svih mojih kolega", rekla je Trboljevac.

Ona je istakla da se mladima ne pridaje dovoljno značaja i da je često svuda politika na prvom mestu.

Kako kaže, zbog "zanimljive" političke situacije u kojoj živi, nije sigurna ima li u Kosovskoj Mitrovici bilo kakvu perspektivu.

"Ne pridaje se dovoljno važnosti i pažnje mladima i njihovom životu, tako da to je najveći problem i treba da se radi na rešavanju njihove budućnosti", rekla je ona.

Nebojša Ratković iz Inicijative za društvenu odgovornost rekao je da je cilj konferencije da poveže mlade ova tri grada, pre svega one koji su aktivni u civilnom sektoru kako bi mogli da razmene svoja iskustva.

On smatra da je danas najveći problem nedovoljna participacija mladih u odlučivanju.

"Karakteristika je za ceo region da države ne brinu o mladima. U Srbiji je ostvaren pomak svakako, međutim, na tome još treba da se radi. Pošto naša zemlja teži članstvu u EU to je svakako pitajne koje treba rešiti", istakao je Ratković.

Da su problemi mladih gotovo istovetni, mišljenja je studentkinja prava iz Prištine Doarsa Kica.

"Omladina na Balkanu suočava se sa istim problemima, pa tako i mladi u Prištini i Beogradu, po mom mišljenju imaju slične probleme. Nemaju dovoljno prilika da se u potpunosti izraze i takođe se javlja manjak informacija o životu u ova dva grada", rekla je ona.

Kica je, međutim, istakla da je problem mladih u ova dva grada i to što jedni o drugima nemaju dovoljno informacija.

"Ima mnogo ljudi u Prištini koji misle da ne bi bilo dovoljno bezbedno da dođu u Beograd i posete Srbiju. Nažalost isto važi i za mlade u Beogradu, koji smatraju da ne bi bilo beznedno da dođu i posete Prištinu, a to je pogrešno", zaključila je Kica.

Na konferenciji je istaknuto i da se u medijima, zbog dnevno političkih tema, civilnom sektoru i mladima ne posvećuje dovoljno pažnje.

Goran Milojević iz Krovne organizacije mladih istakao je da uvek udarne vesti u medijima čine one u kojima se pominju stranačke ličnosti, a da gotovo nikad to mesto ne dobijaju dešavanja iz civilnog sektora.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BG: Konferencija o položaju mladih

Izvor: B92, 26.Maj.2012

Beograd -- Obrazovna i omladinska politika, položaj mladih, njihov aktivizam i organizovanje teme su konferencije "Konekt", koja se ovog vikenda održava u Domu omladine...Zajednički problemi mladih u regionu posmatraju se iz perspektive mladih aktivista iz Beograda, Prištine i Kosovske Mitrovice...Upoznavanje,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.