Lidington: Što pre nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Izvor: Glas javnosti, 03.Nov.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lidington: Što pre nastavak dijaloga Beograda i Prištine

BEOGRAD - Britanski ministar za evropska pitanja Dejvid Lidington izjavio je da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine veoma značajan za nastavak evropskih integracija Srbije, a da rešavanje pitanje severa Kosova ne može da se odlaže zauvek.

"Nastavak dijaloga i njegov dalji napredak su apsolutni prioriteti", rekao je Lidington, naglasivši da dijalog treba da bude nastavljen što pre.

"Želim da Ujedinjeno Kraljevstvo bude u poziciji da sa entuzijazmom podrži Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da dobije status kandidata za članstvo u EU, a to zavisi od toga kako će Srbija odgovoriti na mišljenje Evropske komisije", rekao je sinoć Lidington.

Upitan ima li reči o potrebi priznavanja nezavisnosti Kosova na putu Srbije u EU, britanski ministar je odgovorio da "mišljenje EK jasno stavlja do znanja da je pitanje odnosa sa susedima apsolutno neophodan deo".

"Ne očekujem da predsednik ili bilo koja vlada u Beogradu počne da šalje ambasadore u Prištinu sutra ili prekosutra, a ni sledeće godine, ali mislim da uspostavljanje dobrih odnosa sa svim susedima nije nešto što se traži samo od Srbije već od bilo koje zemlje koja želi da postane član EU", rekao je za Radio-televiziju Srbije.

Britanski ministar je dodao da je Evropska komisija pozvala Beograd da se "ozbiljno angažuje na dijalogu sa Prištinom" i da "primeni jedan broj dogovora postignutih tokom dosadašnjih (rundi) dijaloga i to uradi hitno, pre decembra".

Prema njegovim rečima, njegove kolege i on takođe stalno govore kosovskom rukovodstvu da treba da pronađe način da se približi Srbima koji žive na severu Kosova.

Lidington je rekao da ne misli da je pitanje severa Kosova "nešto što jednostavno može da se odlaže zauvek", dodavši da je važno da ljudi u toj oblasti shvate da će imati koristi od evropskih integracija.

Treba na pravi način razvijati dijalog, jer ima toliko pitanja poput telekomunikacija, snabdevanje strujom čije bi rešavanje donelo korist svakodnevnom životu građana "koji žive u Mitrovici i okolini", rekao je Lidington.

Obe strane moraju da se pokrenu i u svačijem interesu je "bilo da su Srbi, Albanci ili pripadnici neke druge manjine da dođe do napretka, jer sada imamo napet politički status kvo, visoku stopu nezaposlenosti, niske plate, osećaj siromaštva...", ocenio je Lidington.

Lidington je kazao i da je "prioritet u ovom trenutku da se napreduje sa praktičnim merama o kojima se govori u mišljenju EK".

Glavno pitanje je kada cemo na kosovo da vratimo 250000 srba. Sve ostalo su price za malu decu. Kad se resi taj problem onda tek mozemo da razgovaramo o drugim stvarima.

Gospodine Lidington prestanite da nas ucenjujete. Za resavanje problema na Kosovu nisu krivi Srbi i Srbija nego Hasim Taci i vasa cenjena EU koja ce se uskoro raspasti. Shvatite vec jednom da necemo dozvoliti granicu izmedju Srba i Srbije. Pocistite smece ispred vasih pragova jer vam se od smeca ne moze prici.Ne vodite nasu brigu.Zaboravite da postojimo.Dosta nam je vase humanosti, da poklanjate nasu Zemlju nasim dzelatima. Cela Evropa gleda kako se gaze ljudska prava Srba na Kosovu i ostalom delu Srbije i jos imate obraza da nam postavljate tako idiotske uslove. Zaboravite nas jednostavno!
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.