LUDILO VJOSE I KURTIJA PRELAZI SVE GRANICE Srbiji ćemo dati do znanja da će Kosovo zauvek biti nezavisna i suverena država

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Maj.2023, 14:32

LUDILO VJOSE I KURTIJA PRELAZI SVE GRANICE Srbiji ćemo dati do znanja da će Kosovo zauvek biti nezavisna i suverena država

Kurti je novinarima rekao da tzv. Kosovo želi implementaciju sporazuma iz Ohrida u celini, ali i izneo "nove" optužbe prema Srbiji.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da je prištinska strana zainteresovana da se Briselski sporazum primeni u celini, a ne samo tačka sedam koja se odnosi na Zajednicu srpskih opština, koju on naziva samoupravom za srpsku zajednicu, na koju se, kako je rekao, fokusira srpska strana.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Kurti je novinarima rekao da tzv. Kosovo želi implementaciju sporazuma iz Ohrida u celini.

- Očigledno da je član sedam deo sporazuma, ali član sedam nije sporazum, a zamenik premijera (Besnik) Bisljimi je to jasno stavio do znanja sinoć u Briselu - rekao je Kurti.

On je rekao i da želi plan implementacije koji je detaljan, konkretan, izbalansiran i sveobuhvatan.

- Zainteresovani smo za punu i hitnu implementaciju sporazuma, bez uslova i bez odlaganja. Problem je sa drugom stranom koja od pet tačaka preambule i 10 članova sporazuma želi da se fokusiramo samo na član sedam - rekao je Kurti.

Kurti je izneo i tvrdnju da je na sastanku u Briselu 2. maja predao Evropskoj uniji dokument sa, kako je rekao, svim kršenjima sporazuma od strane Srbije, ali da još uvek čeka izveštaj i odgovor.

Predsednica privremenih kosovskih institucija Vjosa Osmani, pozvala je Evropsku uniju da se izjasni po pitanju kršenja sporazuma od strane Srbije, kao i da od nje očekuje da neće zahtevati sprovođenje onoga što nije dogovoreno. Ona je rekla da očekuje konstuktivniji pristup Evropske unije.

- Očekujemo da EU neće zahtevati sprovođenje stvari oko kojih se nismo dogovorili, a da će tražiti upravo ono što smo dogovorili. I dalje očekujemo da Evropska unija bude jasna u vezi sa kršenjima sporazuma od strane Srbije. Do sada tako nešto nismo videli - tvrdi Osmani.

Sa druge strane, ona je rekla da tzv. Kosovo nastavlja sa konstruktivnim pristupom, baziranim na evropskim idejama.

- Važne su i primenljive ideje zasnovane na ljudskim pravima i pravima manjina, a ne ideje koje Srbiji mogu da služe kao instrument za podrivanje našeg suvereniteta i teritorijalnog integriteta - rekla je Osmani.

Ona je dodala da je važno da Priština ubedi sve svoje partnere da je jedini put ka miru i stabilnosti ono što će, kako je rekla, "Srbiji dati do znanja da će Kosovo zauvek biti nezavisna i suverena država".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.