LAŽNA DRŽAVA SE IGRA POLITIKE: Priština se prijavila, pa povukla zahtev za potpisivanje Ženevske konvencije

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Avg.2020, 21:59

LAŽNA DRŽAVA SE IGRA POLITIKE: Priština se prijavila, pa povukla zahtev za potpisivanje Ženevske konvencije

Tzv. Kosovo nije član nijedne velike međunarodne organizacije

Ministarstvu spoljnih poslova, apliciralo se pre oko mesec dana, ali je tada došlo do intervencije za povlačenje prijave zbog nastavka dijaloga.

Ministarstvo nije pružilo objašnjenja za prijavu i razloge povlačenja.

Ženevska konvencija sastoji se od četiri osnovna sporazuma koji uključuju zaštitu civila, ratnih zarobljenika, ranjenika i humanitarnih radnika. Potpisale su ga i ratifikovale >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 194 države.

Nakon ukidanje reciprociteta od strane lažne vlade Hotija, drugi zahtev iz Srbije bio je da tzv. Kosovo obustavi prijave za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao uslov za zaustavljanje kampanje za povlačenje priznanja tzv. Kosova i povratak za pregovarački sto.

Ispunjavanje ovih zahteva potvrdio je premijer Hoti, izaslaniku predsednika Trampa za kosovsko-srpski dijalog, Ričardu Grenelu, pre suspendovanog sastanka od 27. juna.

Međutim ministarka Haradinaj Stubla se nije složila sa odlukom da se obustave prijave za članstvo.

Putem Fejsbuk objave 19. jula, Haradinaj Stubla je rekla da Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore nije dalo nikakva obećanja ili se obavezalo prema Srbiji, a još manje da se odrekne napredovanja i jačanja svog međunarodnog subjektiviteta.

- Kosovo je nezavisna i demokratska država, koju je priznalo skoro 2/3 sveta, i članica mnogih međunarodnih i regionalnih organizacija. Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore nema nikakav dogovor ili obaćanje Srbiji, još manje da se odrekne napredovanja i jačanja svog međunarodnog subjektiviteta. MSP podržava premijera Hotija i sveobuhvatni tim Republike Kosovo da se uključi u dijalog radi postizanja obostranog priznavanja sa Srbijom, poštujući dva principa o kojima se ne pregovara: teritorijalni integritet i ustavni poredak. Svaki pokušaj odstupanja od ova dva principa će propasti, kao što su propali i do sada - napisala je 19. jula Haradinaj Stubla.

Za opoziciju odustajanje od prijave i suspenzija drugih zahteva za članstvo u međunarodnim mehanizmima predstavlja odricanje od međunarodnog subjektiviteta.

Poslanica Pokreta Samoopredeljenje Fitore Pacolli rekla je da ovaj pristup šteti Kosovu jer se radi o neviđenom presedanu u međunarodnim odnosima.

- To ima dve posledice - i po proces članstva u međunarodnim organizacijama, ali i za pitanja priznanja. Ova vlada postupila je po zahtevima Srbije. Zabrinjavajuća je činjenica da je vlada rekla da će ova mera ostati na snazi do 27. juna, a sada smo skoro pri kraju avgusta i nemamo odgovor od vlade da li se ova suspenzija produžila. To bi trebalo razjasniti, ali za druge zemlje i Srbiju jasno je da će suspenzija trajati u nedogled ili dok traju pregovori, čiji se kraj ne može znati - rekla je Pacoli.

Butrint Beriša iz Prištinskog instituta za političke studije (PIPS) kaže da dijalog ne bi trebao biti razlog odustajanja od članstva u međunarodnim organizacijama.

- Sposobnost uspostavljanja odnosa sa drugima, tj. sa državama i međunarodnim organizacijama, jedan je od osnovnih elemenata državnosti. Ovo je tačka o kojoj apsolutno nikada ne bi trebalo da se raspravlja, bez obzira na okolnosti - rekao je Beriša.

U procesima političkog dijaloga mogu se pojaviti trenutni ustupci za naknadne koristi, smatra on.

- Međutim, mislim da je u ovom slučaju vrlo teško sagledati koja bi mogla biti korist od tako velikog ustupka, kao što je dobrovoljno odricanje od prijave u međunarodnim organizacijama - istakao je Beriša.

  od 2014. godine, kada se pridružilo Venecijanskoj komisiji.

Ali ne zna se u koje organizacije je uspelo da se učlani do sada, jer na zvaničnom vebsajtu nema podataka o tačnom spisku.

Da bi se otvorio put zastupljenosti u regionalnim inicijativama, Kosovo je iz prethodnog dijaloga sa Srbijom pristalo da bude predstavljeno fusnotom, koja se još nije istopila.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.