Kurtijevo pismo Tačiju: Morate biti strpljivi

Izvor: B92, 13.Jan.2020, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurtijevo pismo Tačiju: Morate biti strpljivi

Priština -- Predsednik Pokreta Samoopredeljenje optužio kosovskog predsednika da vrši pritisak kada traži od tog pokreta da predloži mandatara za sasav nove vlade.

Tri meseca od vanrednih parlamentarnih izbora na kosovskoj teritoriji, na kojima su najviše podrške dobili Pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova, Ise Mustafe, dve stranke još nisu uspele da se dogovore o postizornom koalicionom sporazumu.

U pismu Hašimu Tačiju, Aljbin Kurti poručuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će Pokret Samoopredeljenje dostaviti ime mandatara čim, kako je naveo, za to budu spremni.

Odgovarajući Tačiju na pismo od 10. januara, kojim je Kurtio predočio da Pokret Samoopredeljenje može i da odustane od mandatara, lider Samoopredeljenja poručio je Tačiju da se ne meša u formiranje institucija i to, kako je naveo, u ovom slučaju pobedničke partije.

Pozvao je Tačija da se pridržaa ustava, koji, kako kaže, ne poznaje ni diskreciono pravo predsednika, niti aktivnu ulogu u procesu imenovanja mandata ili čak garantovanje parlamentarne većine za izbor vlade.

Kurti dalje Tačiju poručuje da je njegova funkcija ceremonijalna i da „Ustav ne priznaje nijednu njegovu obavezujuću ulogu u formiranju vlade“.

„Morate biti strpljivi i čekati. Formiranje vlade nije vezano rokovima, jer demokratija nije samo skup brojeva, već uskladjivanje stava, uskladjivanje programa i prenos odgovornosti", naveo je, izmedju ostalog, Kurti.

U međuvremenu, prištinski mediji navode da je Samoopredeljenje spremilo novu ponudu za DSK Ise Mustafe, u kojoj im, radi postizanja koalicionog sporazuma, predložu da dobiju još jedno "značajno" ministarstvo.

Prema tom predlogu, u vladi bi bilo šest resora DSK, a Samoopredeljenje bi imalo četiri resora, preneo je danas portal koha.net.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kurti odgovorio Tačiju i pozvao ga da strpljivo sačeka ime mandatara

Izvor: Blic, 13.Jan.2020

Predsednik Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti, optužio je predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija da vrši politički pritisak kada traži od tog pokreta da predloži mandatara za sasav nove prištinske vlade.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.