Kurti pokušava da izjednači žrtvu i dželata

Izvor: B92, 09.Okt.2022, 16:13

"Kurti pokušava da izjednači žrtvu i dželata"

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da takozvani premijer Kosova Kurti svojim izjavama pokušava da izjednači žrtvu i dželata.

"Kada se Aljbin Kurti usudi da govori o tome kako Beograd želi "teritoriju bez drugih na njoj", verovatno polazi od sebe i svojih prethodnika koji su etnički od Srba očistili Kosovo i Metohiju i po ko zna koji put pokušava da izjednači žrtvu i dželata", naveo je Petković u saopštenju.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je naveo da to, pritom, govori predstavnik privremenih institucija u Prištini koje su izvršile secesiju južne srpske pokrajine i pogazile, zajedno sa svojim zapadnim mentorima, sve norme međunarodnog prava kada je reč o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije kao međunarodno priznate države i članice UN.

"Zbog planskog i sistemskog proterivanja Srba od strane političkih struktura iz Prištine, etnički su oštećeni gotovo svi gradovi i većina sela na Kosovu i Metohiji, koji su vekovne kolevke srpskog naroda, i to je i dan danas realnost u pokrajini koju bezočnom zamenom teza pokušava da prikrije Kurti", rekao je Petković. .

On je ocenio da Kurti na taj način širi samo zastrašujuće dezinformacije, "već ponovo dosipa so na ranu proteranim Srbima, koji su morali da napuste svoj kućni prag pred vihorom nasilja Prištine, a reč je o preko 212.000 prognanih Srba".

"O odnosu Prištine prema Srbima najbolje govori slučaj Dragice Gašić, jedine srpske povratnice u Ðakovici, kojoj je i dalje zabranjeno da kupuje hleb u lokalnom marketu, a stopa povratka na KiM i dalje je manja od dva odsto. I to je slika Kosova i Metohije koju želi Aljbin Kurti i koju kreira svojim postupcima", rekao je Petković.

On je istakao da se nakon Pogroma, koji je 2004. godine sproveden nad srpskim življem na Kosovu i Metohiji, Srbi sa svojih ognjišta teraju dirigovanim, institucionalnim nasiljem, odmazdama, montiranim sudskim procesima i presudama, uzurpacijom imovine i to ponovo naočigled predstavnika međunarodne zajednice.

"Ali, Beograd danas na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem više nego ikada pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji i ulaže u ostanak i opstanak našeg naroda i to Kurtijeve laži ne mogu da promene", poručio je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Petković: Neizbrisiv katastrofalni bilans Tadićeve vladavine

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 09.Okt.2022

BEOGRAD – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je danas da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić, loše postavljenim pitanjem pred Međunarodnim sudom pravde, Prištini dao argument za samoproglašenu nezavisnost Kosova, a izmeštanjem dijaloga iz UN u EU mogućnost...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.