Kurti od 15. marta ukida takse

Izvor: RTS, 27.Feb.2020, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti od 15. marta ukida takse

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je da će od 15. marta biti ukinute takse na uvoz sirovina iz Bosne i Hercegovine i centralne Srbije. Kaže da je odluku doneo u saglasju sa koalicionim partnerima iz Demokratskog saveza Kosova. Ukoliko srpska strana pokaže dobru volju, od 1. aprila ukinućemo sve takse na period od 90 dana, rekao je Kurti.
Aljbin Kurti je prilikom obraćanja na vanrednoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za medije u Prištini rekao da ukoliko Beograd pokaže dobru volju, od 1. aprila biće ukinute sve takse na period od 90 dana.

"Kao prvo, mi ćemo ukloniti taksu od 100 odsto na sirovine koje se uvoze i koriste za naše proizvođače. Pod dva, to je znak dobre volje naše strane, za početak rešavanja trgovinskih, ekonomskih i političkih problema. Pod tri, očekujem od ovog gesta dobre volje naše vlade da vlada Srbije odgovori prekidom kampanje protiv nezavisnosti i povlačenja nezavisnosti. Takođe, da krene sa uklanjanjem netarifnih barijera prema Kosovu", rekao je kosovski premijer.
Kurti je dodao da je ukidanje takse na uvoz sirovina "znak dobre volje za rešavanje problema i odnosa sa Beogradom".
Rekao je da očekuje da Vlada Srbije odgovori prekidom kampanje protiv nezavisnosti Kosova i uklanjanjem ostalih netarifnih prepreka.
Kurti je pozvao i Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da pomognu ovu akciju, počevši od liberalizacije viznog režima.
Kosovski premijer je najavio da ako Beograd ne poštuje volju kosovske vlade da ukloni ekonomske barijere, tada će Priština početi sa primenom reciprociteta, prvo u oblasti trgovine, a zatim na ekonomskom i političkom polju "počev od 1. aprila".
Nadalje, Kurti kaže da, ako Beograd ne promeni svoj odnos, taksa će biti vraćena 15 juna.
Taksa na robu iz centralne Srbijei iz Bosne i Hrecegovine uvedena je u novembru 2018. godine. Od tada srpska roba organizovano nije ulazila na Kosovo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurti: Ukidamo takse od 15. marta

Izvor: B92, 27.Feb.2020

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je ukidanje taksi na robu iz centralne Srbije i BiH na vanrednoj konferenciji...Kurti je dodao i da su spremni, ukoliko Srbija pokaže dobru volju, da od 1. aprila ukinu sve takse u periodu od 90 dana...On je pozvao Srbiju da zaustavi kampanju povlačenja priznanja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.