Kurti o ZSO: Treba poštovati presudu Ustavnog suda

Izvor: B92, 17.Feb.2022, 23:58

Kurti o ZSO: "Treba poštovati presudu Ustavnog suda"

Priština -- Aljbin Kurti izjavio je da se posrednici u dijalogu ponekad u vezi sa ZSO pozivaju na prošlost, ali da ipak prihvataju presudu Ustavnog suda Kosova.

"Što se Zajednice tiče, posrednici se ponekad pozivaju na prošlost, ali je ipak prihvataju i poštuju presudu Ustavnog suda", rekao je Kurti.

Povodom dijaloga između Beograda i Prištine, Kurti je rekao da je on za to da se što pre postigne dogovor, ali, kako je rekao, Srbija to ne želi.

"Zainteresovan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam da se što pre postigne dogovor, ali Srbija to ne želi, ne želi da menja svoj Ustav", rekao je Kurti za RTK.

Kurti je rekao i da dijalog Kosova i Srbije ne treba da koristi Srbiji kao državi, već da treba da se bavi zahtevima kosovskih Srba.

"Nismo mi protiv njih, ali Srbija je protiv nas. Međunarodna zajednica je takođe uverena da smo kreativni i da smo na dobrom putu", rekao je Kurti.

Upitan o zahtevu SAD da se poštuje odluka Ustavnog suda u vezi sa manastirom Dečani, Kurti je rekao da odluke koje je doneo režim Slobodana Miloševića ne treba prihvatiti.

"Imamo rezervu prema odlukama Miloševićevog režima, koje je iznenađujuće prihvatio Ustavni sud, koji ih je tretirao kao i druge slučajeve", rekao je Kurti i dodao da je potrebno dijalogom rešiti pitanje manastira Dečani.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući dobrom, zajedničkom radu u borbi protiv korupcije i kriminala, Kosovo se nalazi na 17. mestu u borbi protiv korupcije u indeksu "Transperensi Internašnl".

"Na međunarodnom planu smo produbili saradnju i koordinaciju sa našim partnerima, saveznicima i prijateljima, jačajući bezbednost građana, afirmišući državni suverenitet i štiteći teritorijalni integritet naše Republike", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.