Kurti neće stati, bojim se... VIDEO

Izvor: B92, 04.Sep.2023, 21:13

"Kurti neće stati, bojim se..." VIDEO

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je pred Beogradom izazovan period po pitanju tzv. Kosova.

On je gostujući na TV B92 istakao da Aljbin Kurti neće stati sa svojom politikom, u čijoj je osnovi proterivanje Srba sa Kosova, zbog čega se boji dodatne eskalacije na terenu.

"Ne očekujem deeskalaciju, bojim se dalje eskalacije na terenu", istakao je Vučević za B92.

Dodao je da, dok predstavnici međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zajednice očekuju nekakav zaokret, lično ne vidi ni promil volje kod Kurtija i njegovih saradnika, da odustanu od politike koja vodi u dalju eskalaciju, umesto u smirivanje tenzija, direktno ugrožavajući opstanak Srba na Kosovu i Metohiji.

"Dobro je što je deo pritvorenih Srba pušten da se brani sa slobode. Ali, to je kao kada bi vas neko prebio, pa vam dao lek za bolove da vas manje boli, a bez uklanjanja uzroka koji je do toga doveo. Ne nasedajmo na to. Svakako da je lakše kada znamo da su ljudi koji su bili u albanskim kazamatima sada sa svojim porodicama, ali nije otklonjen uzrok koji je to toga doveo".

On je ukazao da Srbija želi mir i razgovore, koliko god da su teški.

"Ali, za mir su potrebne obe strane", ukazao je ministar, kritikujući međunarodnu zajednicu zbog poziva "obe strane" na deeskalaciju.

"Koje obe strane pozivate na deeskalaciju? Stefana i Miloša, na koje su pucali? Koga tačno pozivate? Mi se suzdržavamo, a šta ćete da kažete Kurtiju, hoće li i on da se suzdrži, ili će da nastavi da nabavlja oružje? Kažu da ’bajraktari’ nisu naoružani. Da li to treba da nas umiri?", upitao je Vučević.

Dodao je da je Srbiji poznato da Priština, za sada, upotrebljava "bajraktare" u izviđanjima, u okolini Đakovice, ali i da je uvek spremna da, ne daj bože, odgovori na bilo kakav potez Prištine.

Kada je reč o predstojećem sastanku Vučića i Kurtija u okviru dijaloga u Briselu, 14. septembra, Vučević je rekao da se ne sme ući u narativ po kojem bi Srbija bila kriva za eventualni krah pregovora ili odsustvo volje za razgovor.

Opširnije u video-prilogu...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučević: "Kurti neće stati sa svojom politikom, plašim se dalje eskalacije na terenu"

Izvor: Blic, 04.Sep.2023

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je danas da je pred Beogradom izazovan period po pitanju Kosova, te istakao da Aljbin Kurti neće stati sa svojom politikom, u čijoj je osnovi proterivanje Srba sa Kosova, zbog čega se boji dodatne eskalacije na terenu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.