Kurti je problem...

Izvor: B92, 27.Jul.2023, 10:19

"Kurti je problem..."

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da je Aljbin Kurti problem međunarodne zajednice i političkih stranaka na Kosovu.

On je istakao i da je Evropa nemoćna da natera Prištinu da ispuni ono što je potpisala, prenosi RTS.

"Kurti pokušava da otme deo teritorije Srbije, to mu je ključni cilj. Ima problem na unutrašnjoj sceni sa svima, ima problem sa EU i SAD, kao i sa Srbima sa severa. Svaka njegova priča je pokušaj da okrene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ne čuje šta je 3. juna njemu poručeno. Evropa je poručila tri tačke i put u deeskalaciju, a on obrće stvari", ukazuje Odalović.

Navodi da je Beograd s pravom ljut na međunarodne posrednike što na određeni način izjednačavaju Srbiju i Kosovo u eskalaciji koja je nastala na severu.

Ističe da na Kosovu nema nijednog incidenta koji izazivaju Srbi i da Kurti treba da povuče specijalne jedinice i gradonačelnike kao i da raspiše izbore.

Odalović ukazuje na nemoć Evrope da natera Prištinu da uradi šta je potpisala.

"Evropa nema instrumente da ih natera, počele su male mere, sankcije, to je ono što brine lidere ostalih partija kosovskih Albanaca", napomenuo je Odalović.

Istakao je da je Kurti opsednut severom Kosova, ali da to neće moći da traje dugo i da će morati da formira ZSO.

Govoreći o Berlinskom procesu i projektu "Auto-put Mira", Odalović kaže da je Berlinski proces osmišljen da podrži sve projekte koji spajaju.

"Ovo nije jedini projekat, vrlo je važno kada sa Prištinom imamo sve više problema da se pošalje poruka da će jedan put – put mira omogućiti prohodnost, frekvenciju i lagani prolaz u oba pravca. Luka Drač je veoma važna, jedno od čvorišta preko kojeg se značajan deo tereta može organizovati", rekao je Odalović.

Napomenuo je da je važno da se prevazilaze barijere.

"Kod ovog puta je posebno važno što se dva puta godišnje na Merdaru formiraju kolone ponekad od desetak kilometara sa vozilima dijaspore, Albanaca koji rade i žive na Zapadu, za vreme letnjeg perioda i pred praznike. Onda nastaje kolaps. Ovo je način da se to prevaziće, da se modernom saobraćajnicom koja će, nadam se, biti nastavljena od Merdara do ulaska u Prištinu, preko čitavog prostora KiM stigne do Albanije i siđe do Jadrana", kaže Odalović.

Navodi da je reč o projektima spajanja, kao i da inicijativa "Otvoreni Balkan" ima za cilj da pošalje poruku da Srbija želi i u putničkom i u železničkom saobraćaju, da se poveže i da svima bude bolje.

"Ima određenih političkih elita u zemljama u okruženju i na prostoru KiM koje ne razumeju te poruke i ne žele da budu deo ovakvih projekata", dodao je Odalović.

Napominje i da su te teme otvorene kada Kurti, kako kaže, nije postojao na političkoj sceni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.