Izvor: RTS, 02.Feb.2023, 13:59

Kurti izneo šest uslova za formiranje ZSO

Premijer u Prištini Aljbin Kurti naznačio je šest uslova kako bi prihvatio osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom, među kojima su da bude formirana nakon konačnog dogovora sa Beogradom i da nema izvršna ovlašćenja.
Prvi uslov je da Zajednica mora da bude u skladu sa ustavom i zakonima koji su na snazi na Kosovu, drugi da ne može biti jednonacionalna, treći da mora da joj se promeni naziv, četvrti da ne može da ima nikakvu javnu ili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izvršnu vlast.

Prema Kurtiju, Zajednica mora da služi horizontalnoj saradnji opština u skladu sa ustavom i zakonom o samoupravi. Zatim da se prava manjina naprave na principu reciprociteta, podrazumevajući ovde da svako pravo Srba na Kosovu treba da bude i za Albance u Srbiji.
Kao preduslov naveo je gašenje nelegalnih struktura na severu Kosova i prihvatanje Povelje UN za međudržavne odnose i neometanje apliciranja Kosova u Evropsku uniju.
Peti uslov je da Zajednica bude deo konačnog sporazuma i da se formira nakon međusobnog priznavanja.
Šesti uslov je da predsednik Srbije povuče pisma upućena na adrese pet država članica EU i ostalima da ne prihvate da Kosovo bude član Evropske unije.
Kurti je, obraćajući se poslanicima skupštine u Prištini, zatražio od visokog predstavnika Evropske unije Žozepa Borelja da poziva na česte i redovne sastanke radi postizanja konačnog dogovora.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurti izneo šest uslova za formiranje ZSO, prvi je da bude u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova

Izvor: Beta, 02.Feb.2023

Kosovski premijer Aljbin Kurti izneo je danas šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) a prvi uslov, po njegovim rečima, je da ZSO bude osnovana "u skladu sa Ustavom Kosova i zakonima koji su na snazi".Kurti je na sednici Skupštine Kosova rekao da "ne može biti formirana jednonacionalna...

Nastavak na Beta...

Različita tumačenja Kurtijevih uslova za formiranje Zajednice opština

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Feb.2023

Uslovi za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu koje je izneo premijer te zemlje Aljbin (Albin) Kurti, poznavaoci političkih prilika u Prištini i Beogradu vide drugačije. Artan (Muhaxhiri) Muhadžiri, inače profesor sociologije na Univerzitetu u Prištini, smatra da su uslovi...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.