Kurti i Svečlja juče i danas različito o lokacijama kidnapovanih specijalaca

Izvor: B92, 15.Jun.2023, 14:45

Kurti i Svečlja juče i danas različito o lokacijama "kidnapovanih specijalaca"

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja i kosovski premijer Aljbin Kurti danas su dali različitu izjavu o lokaciji na kojoj su juče uhapšeni policajci.

Svečlja je danas rekao da su kosovski policajci uhapšeni kilometar unutar Kosova, od administrativne linije, preneo je Reporteri.

"Obišao sam to mesto, radi se o putu gde je bilo šverca i taj put je od nas blokiran. Put je na sredini podeljen rupama, dve jedna za drugom, a policajcima je bilo nemoguće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da pređu na srpsku teritoriju kako kaže beogradska propaganda. Ovo je iskrivljavanje događaja na terenu”, rekao je Svečlja na koferenciji za medije.

Kurti je na istoj konferenciji potvrdio da se to dogodilo kilometar unutar Kosova.

"Otmica trojice policajaca dogodila se na ovom mestu, koje se nalazi duboko na teritoriji Kosova, na kilometar od granice sa jedne strane, koja je severozapadni deo", pokazao je Kurti na mapi.

Kurti je juče, nakon hapšenja kosovskih specijalaca, izjavio da su oni bili 300 metara unutar Kosova.

"Tri službenika kosovske policije kidnapovana su danas u Leposaviću na mestu gde je nekada bila ilegalna ruta za šverc, koja se nalazi oko 300 metara unutar teritorije naše države.

"Sumnjamo da ih je kidnapovala srpska vojska, jasno kao osveta Srbije za jučerašnje hapšenje ozloglašenog zločinca Miluna Milenkovića - Luneta. Ulazak srpskih snaga na teritoriju Kosova je agresija i cilj eskalacije i destabilizacije", objavio je Kurti na Fejsbuku nakon hapšenja.

Prema sporazumu snage bezbednosti i jedne i druge strane ne smeju da budu jednog kilometra od administrativne linije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podsetio je danas da je Aljbin Kurti priznao da je prekršen Vojno-tehnički sporazum i međunarodno pravo.

"Kurti je sam priznao da je Kosovo pogazilo sve norme međunarodnog prava. On je rekao da su oni bili 300 metara iza administrativne linije na Kosovu i Metohiji. Vi znate da oni nemaju pravo tu da budu. Kad priđu na kilometar moraju da prijave Kforu to 36 sati ranije. Nemaju pravo tu da budu i tu ne smeju da budu po vojno - tehničkom sporazumu koji imamo potpisan", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.