Kurti danas počinje sastanke u Briselu

Izvor: B92, 28.Apr.2021, 14:12

Kurti danas počinje sastanke u Briselu

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti susretom sa premijerom Belgije Aleksanderom De Kroom danas će početi zvanične sastanke u Briselu.

Kurti će imati sastanke sa komesarima Evropske unije u oblastima koje pokrivaju sektore za koje Evropska komisija (EK) smatra da su važni i za Kosovo.

Na svom prvom putovanju od stupanja na tu dužnost, prate ga i prvi zamenik premijera Besnik Bislimi i ministarka inostranih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poslova Kosova Donika Gervala-Švarc.

Kako je najavljeno, on će se danas sastati sa evropskim komesarom za poljoprivredu Janušom Vojčehovskim, komesarom za pravosudje Didijeom Rejndersom, komesarkom za energetiku Kadri Simson i izvršnim potpredsednikom EK za ekonomiju Valdisom Dombrovskisom.

Tokom dana trebalo da se sastane i sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem.

Za sutra su najavljeni sastanci sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom.

Uoči puta za Brisel, imao onlajn sastanak sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Tokom posete Briselu, Kurti će se sastati i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

Očekuje se da će na sastancima pažnja biti posvećena temi vakcinacije protiv korona virusa, gde Kosovo do sada ima problem i gde EU planira da pomogne, kao i pripremama za nastavak dijaloga tzv. Kosova i Srbije.

Kurti će danas večerati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Zvaničnici EU su početkom sedmice razgovarali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o nastavku dijaloga, a Borel je izrazio nadu da bi 11. maj mogao da bude eventualni datum sastanka Kurti-Vučić.

Vlada Kosova je negirala da je taj datum dogovoren, dok je u EU rečeno da je u pitanju samo mogući termin i da se "radi na odredjivanju datuma sastanka".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.