Kurti: ZSO nije prioritet; Petković: Nasilje Prištine nad Srbima najsnažniji argument da je ZSO neophodna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2023, 17:02

Kurti: ZSO nije prioritet; Petković: Nasilje Prištine nad Srbima najsnažniji argument da je ZSO neophodna

Postoji insistiranje međunarodnih faktora da se formiranje Zajednica opština sa srpskom većinom istakne, ali mi nećemo tolerisati da to bude istaknuto kao prioritet i preduslov, jer to nije jedini sporazum koji je sada okviru evropskog predloga, izneo je danas svoj stav premijer Kosova Aljbin Kurti.

Zajednica je jedini od 33 sporazuma koji nije prošao test Ustavnog suda Kosova, rekao je Kurti, komentarišući razgovore sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Kosova Miroslavom Lajčakom, prenosi Košev.

"Možete imati Zajednicu opština ili raznih durgih organizacija, ali samo po drugoj osnovi - bilo to ekonomska, privredna, socijalna, zdravstvena ili obrazovna, ali ne po etničkoj osnovi", naveo je Kurti.

"Ne postoje srpske opštine na Kosovu, postoje opštine gde su Srbi većinsko stanovništvo, ali nema ni albanskih, ni srpskih, ni turskih opština. Opštine su opštine građana. Znači, opštine nemaju nacionalnu pripadnost", tvrdi Kurti

Kurti je rekao da su svi sporazumi jednaki i oni će biti tretirani u pregovorima, koji su u osnovi evropskog predloga.

"Kad dođe vreme da mi pregovaramo u okviru i na osnovu ovog predloga iz evropske zajednice, mi ćemo razmotriti sve sporazume, ali nema jednog sporazuma koji može da bude preduslov i nema tog sporazuma koji može da uđe u centar budućeg dogovora, jer potpuna normalizacija mora da ima u centru uzajamno priznanje", ustvrdio je Kurti.

Petković: Nasilje Prištine nad Srbima najsnažniji argument da je ZSO neophodna

Nasilje koje prištinski režim predvođen Aljbinom Kurtijem čini nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji najsnažniji je argument u prilog stanovištu da je Zajednica srpskih opština neophodnost i uslov opstanka našeg naroda u pokrajini, ocenio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

On je naveo da je razumljiv Kurtijev otpor zahtevima da se Zajednica srpskih opština formira u skladu sa nadležnostima koje joj pripadaju, prema dogovorima postignutim u Briselu jer je ona, kako kaže, upravo i zamišljena kao sredstvo odbrane od samovolje i šovinizma albanskih političara u Prištini.

"Negacija volje srpskog naroda, gaženje njegovih prava, fizičko i pravno nasilje jesu endemske pojave na Kosovu i Metohiji i problem je moguće rešiti samo suštinskom promenom odnosa Prištine prema dijalogu i postignutim sporazumima", istakao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Naveo je da ne može biti argumenata protiv Zajednice srpskih opština posebno ne u trenutku kada se na Srbe i njihovu decu gotovo svakodnevno nasrće i puca i posebno ne od čoveka koji je, kako kaže, glavni inspirator i ideolog tog nasilja.

Petković je ocenio da su Kurtijevi napadi na Zajednicu srpskih opština vrhunski cinizam jer, kako je rekao, borba srpskog naroda nije natezanje oko nekakvog amandmana u javnoj raspravi već je to borba za goli opstanak.

"Uostalom Kurtijeva politika je sama po sebi negacija prava i najogoljenije nasilje i to što se on danas krije iza nabeđenih jezičkih konstrukcija samo je još jedan dokaz njegove beskrupuloznosti i političkog bezobrazluka", naveo je Petković.

On kaže da je jasno da je Kurtijeva "šovinistička ideologija pretnja miru i stabilnosti" i dodaje da je zato formiranje Zajednice srpskih opština, onako kako je to dogovoreno u Briselu, nasušna potreba opstanka i ostanka srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Ranije danas, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je jedini deo iz Briselskog sporazuma potpisanog 2013. godine, koji nije prošao takozvani kosovski ustav, formiranje Zajednice srpskih opština.

"Postoje 33 briselska sporazuma i ne može jedan sporazum imati prioritet nad ostalima. Ne postoji hijerarhija u tim sporazumima. Jedino sporazum o zajednici opština nije prošao ustavni test. Poštujem poverljivost dijaloga, ali naglašavam da nijedan od ta 33 sporazuma ne može da ima hijerarhijski prioritet", rekao je Kurti, preneo je "Reporteri".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.