Kurti: Tačno je forcibly disappeared

Izvor: B92, 06.Apr.2023, 12:33

Kurti: Tačno je "forcibly disappeared"

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao danas da je "prinudno nestali" termin oko kojeg su se Kosovo i Srbija dogovorili da se pominje u deklaraciji o nestalima.

"Tačna formulacija na engleskom je 'forcibly disappeared' – prinudno nestali - i to je termin koji je dogovoren i koji je u sadržaju sporazuma. I onda kada se to proglasi, kada se govori da su lica nestala, uvek se radi o prisilnom nestanku. To je izraz na engleskom koji je dogovoren u Briselu", rekao je Kurti novinarima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na zajedničkoj listi nestalih osoba s Kosova i Metohije, koja se vodi pod pokroviteljstvom Međunarodnog Crvenog krsta, nalazi se više od 1.600 osoba.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koemntarišući tekst Deklaracije o nestalim licima koji je usaglašen u Briselu u sredu, juče je izjavio da je zahvaljujući naporima Beograda odbačen termin "prisilno nestali" (enforced disappearances) koji je pravna kategorija definisana međunarodnom konvencijom i koji bi podrazumevao direktnu pravnu odgovornost države Srbije za sve slučajeve nestanaka tokom sukoba na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.