Kurti: Srbija je uništila kulturne spomenike

Izvor: B92, 25.Jun.2021, 18:32

Kurti: Srbija je uništila kulturne spomenike

Priština -- Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti zatražio je da se vrate arheološki artefakti iz Muzeja Kosova.

On je, prilikom predstavljanja kataloga tog muzeja u Prištini, rekao da su oni pre 23 godine ostali u muzejima u Beogradu.

"Srbija je uništila kulturne spomenike", rekao je Kurti, a prenosi Ekonomija online.

Kako je rekao, njegova vlada "ima i želju i znanje da zaštiti i razvije kulturno nasleđe".

"Arheološka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izložba drevne Dardanije predstavlja artefakte iz neolita. Ovo blago je nepotpuno, verovatno zato što je najvažniji deo u beogradskim muzejima. Iako su prošle 23 godine, deo kulture je i dalje u Srbiji. Zato potenciramo ovo pitanje na međunarodnim forumima. Srbija nastavlja da uništava naše spomenike", kaže je Kurti.

On je dodao da je dosta učinjeno za džamije i crkve koje su restaurisane.

"Džamije i crkve su izvor identiteta i ponos društva", rekao je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.