Kurti: Predloženi nacrt statuta ZSO neprihvatljiv, predložio sam svoj nacrt

Izvor: B92, 02.Maj.2023, 23:48

Kurti: Predloženi nacrt statuta ZSO neprihvatljiv, predložio sam svoj nacrt

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka da je nacrt statuta ZSO, koji je predstavio tim "sastavljen od kosovskih Srba" neprihvatljiv.

Kako je rekao, taj nacrt je u suprotnosti sa Ustavom Kosova, preneo je Albanijan post.

"Strpljivo i pažljivo smo slušali Upravljački tim koji je predstavio nacrt statuta sa ukupno 67 članova i onda smo izneli mišljenje da je ovakav nacrt Statuta suštinski nespojiv sa Ustavom, demokratijom, evropskim vrednostima... >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ", rekao je Kurti novinarima u Briselu. On je naveo da je interes tzv. Kosova da se dođe do rešenja, pa je, kaže, izložio sopstveni nacrt, u 10 tačaka.

"Uprkos ovome, zaintereosvani smo da pronađemo rešenje, tako da sam predložio nacrt u vezi sa članom 7 osnovnog sporazuma, uzimajući u obzir član 10. Predložio sam nacrt u 10 tačaka", rekao je Kurti.

"Predstavljeni nacrt upravljačkog tima je rezultat želje za Republikom Srpskom na Kosovu, jasno je da postoji želja i ta želja je napisala ovaj statut", rekao je Kurti.

Ukazao je da je predao dokument kojim je pokazao da je koordinatorka Upravljačkog tima Danijela Vujičič poslanica u Skupštini Srbije i da je u sukobu interesa.

"Uprkos tome, bićemo zainteresovani da pronađemo rešenje, tako da sam predložio nacrt vizije u vezi sa članom 7 osnovnog sporazuma, uzimajući u obzir član 10. Predložio sam nacrt vizije u 11 tačaka", ponovio je Kurti.

Objasnio je da je predstavio kako treba da budu vrednosti i principi, okvir koji reguliše život nevećinskih zajednica, odnosno srpske zajednice na Kosovu.

"U ovom slučaju moram da istaknem da sam posrednicima dostavio i dokument o tome kako ga je od 27. februara, kada smo dogovorili osnovni sporazum, zvanični Beograd prekršio. Iz tog dokumenta se jasno vidi da je Beograd prekršio osam od 11 članova osnovnog sporazuma. Takođe, dostavio sam dokument sa tri izjave predsednika Srbije da se nije slagao sa osnovnim sporazumom, kako ga neće sprovoditi u celini, pa mi je bila potrebna garancija posrednika da imamo sporazum“, preneo je on.

Kurti je novinarima rekao da je model koji je predložio za ZSO sličan onom kojim Hrvatska reguliše odnose i pitanje srpske manjine.

"U međuvremenu, vizija koju sam predložio, mogu reći, inspirisana je sporazumom koji je Srbija sklopila sa Hrvatskom. Bio sam inspirisan tim modelom, pošto je Hrvatska, kao što znate, postala nezavisna država od nasilnog raspada bivše Jugoslavije i mi smo deo istog procesa, s obzirom da je Hrvatska članica EU i NATO-a i da ima normalizovane odnose sa Srbijom čemu težimo, verujem da je to pravi model za nas takođe", izjavio je Kurti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"NE ŽELIMO REPUBLIKU SRPSKU" Kurti: Predložio sam Zajedničko veće srpskih opština po modelu koji postoji na istoku Hrvatske

Izvor: Blic, 03.Maj.2023, 10:03

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je nakon sastanka u Briselu da je nacrt statuta ZSO, koji je predstavio upravljački tim "sastavljen od kosovskih Srba" neprihvatljiv, jer je u suprotnosti sa Ustavom Kosova. Tom prilikom Kurti je rekao da je na sastanku u Briselu predložio Zajedničko veće srpskih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.