Kurti OPET IZAZIVA: Beograd (tzv.) Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom - SPREMA LI SE KONFEDERACIJA?

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2019, 02:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurti OPET IZAZIVA: Beograd (tzv.) Kosovo i Albaniju gleda "vojnim dvogledom" - SPREMA LI SE KONFEDERACIJA?

Aljbin Kurti izjavio je da mu dogovor sa Beogradom nije među prioritetima.

Potencijalni kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da mu dogovor sa Beogradom nije među prioritetima, a Srbiji poručuje da bi trebalo da se suoči sa sopstvenom prošlošcu, "umesto da na (tzv.) Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom".

Kurti je rekao da formiranje vlade očekuje u roku od mesec dana, ali da mu prioritet nije postizanje dogovora sa Beogradom.

Takse na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << srpsku robu, kaže, neće ukidati, osim u slučaju recipročnih mera Beograda, pod čim podrazumeva obustavljanje međunarodne diplomatske kampanje sa ciljem povlačenja priznanja kosovske nezavisnosti.

- Ako žele da započnu dijalog, trebalo bi da zaustave klevete u vezi sa našim pravom na državnost. Srbija bi se trebalo suočiti sa sopstvenom prošlošcu, umesto da na (ztv.) Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom - rekao je Kurti.

Jedan britanski list navodi da će novi kosovski premijer ipak biti pod međunarodnim pritiskom da postigne sporazum sa Beogradom i podseća da su SAD postavile novog specijalnog izaslanika za oživljavanje dijaloga.

Kurti je najavio i da će njegov program u tri faze započeti u okviru dijaloga "odozdo prema gore" sa kosovskim Srbima o praktičnoj saradnji, posle čega će uslediti pregled 33 sporazuma u okviru Briselskog sporazuma i na kraju sastanak sa Žosepom Borelom, novim šefom diplomatije EU.

Ponovio je da se protivi zameni teritorije, što je ideja koju su ove godine izneli predsednici Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

- Koju god novu granicu da formirate, s druge strane biće Srbi ili Albanaci koji se pretvaraju da je to moguće uraditi mirno - rekao je Kurti.

Mediji ističu da Srbija ukazuje na "mogućnost da Kurti potpiše neku vrstu konfederacije sa Albanijom", što bi, dodaje list, obesmislilo postojanje srpske zajednice na severu Kosova.

BONUS VIDEO:

Jedna profesorka i četvorica sa KRVAVIM DOSIJEOM: Neko od njih će postati novi premijer tzv. Kosova (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Pobednik prištinskih izbora neće da ukida takse: Kurti i ne misli na dogovor sa Beogradom

Izvor: Večernje novosti, 22.Okt.2019

Dok traje farsa oko brojanja glasova, kandidat za premijera tzv. Kosova u intervjuu "Gardijanu" otkrio karte. Traži da se Srbija suoči s prošlošću i da se prestane s "klevetama o državnosti" POTENCIJALNI premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti izjavio je da mu dogovor sa Beogradom...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.