Kurc skeptičan prema formiranju vojske Kosova, podržava prijem Kosova u Interpol

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2018, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc skeptičan prema formiranju vojske Kosova, podržava prijem Kosova u Interpol

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izrazio je danas veliku skeptičnost prema nameri Prištine da formira vojsku i poručio da treba preduzeti korake koji vode ka više stabilnosti, a ne nestabilnosti u regionu.

Kurc je, nakon sastanka sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, na zajedničkoj konferenciji za štampu, rekao da očekuje da se, s tim u vezi, vodi pravi dijalog, a svim partnerima i da po tom pitanju treba biti veoma obazriv.

Takođe je austrijski kancelar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ispoljio uzdržanost po pitanju vizne liberalizacije.

"Bio bih veoma obazriv sa očekivanjima koja se podstiču, posebno što se tiče vremenskih okvira", poručio je Kurc.

On je istakao je da apsolutni prioritet mora biti da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.

Tači je izneo stav Prištine da bi želeo što pre da vidi da se primeni odluka Evropskog parlamenta koji je odobrio viznu liberalizaciju.

Istovremeno je izrazio nadu da će poseta kancelara Kurca Beogradu i Prištini biti impuls za dijalog.

Kosovo, kako tvrdi, trudi se i dalje da postigne sporazum sa Beogradom o normalizaciji odnosa, stvaranju mira i postizanja "međusobnog priznanja".

"Zahvaljujem predsednicima Tačiju i Aleksandru Vučiću na njihovim naporima i molim građane Kosova da te napore podrže", apelovao je Kurc.

Haradinaj Kurcu: Velika čast za Kosovo da ima prijatelje poput Austrije

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je danas prilikom sastanka sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem da mu je drago što je Austrija jedan od najvećih investitora na Kosovu i da zato "od naroda Kosova traži da podrže dijalog između Prištine i Beograda".

RTK na srpskom jeziku prenosi da je Kurc poručio da je "dobro biti na Kosovu".

"Drago mi je da smo jedan od najvećih investitora na Kosovu, zato tražim od naroda Kosova da podrže dijalog između Prištine i Beograda, jer mislim da je uspešan ishod ovog dijaloga osnova vaše evropske perspektive i takođe prilika da živite zajedno u miru i stabilnosti", rekao je Kurc.

Navodi se da je Haradinaj rekao da je "velika čast za Kosovo da ima prijatelje poput Austrije".

On je istakao da bez sporazuma neće biti niti mirnog suživota u regionu, niti budućnost u EU.

Ponovio je da će Austrija svaki dogovor Beograda i Prištine podržati, čak iako bude sadržao promenu granica i razmenu teritorija.

Austrija će podržati prijem Kosova u Interpol

Austrija podržava napore Kosova da bude primljena u članstvo Interpola, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc agenciji APA povodom današnje posete Prištini.

Kurc tvrdi da je i njegov koalicioni partner Slobodarska stranka (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea promenila svoj stav s tim u vezi.

Naime, Štrahe je prilikom nedavne posete šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Beču najavio da Austrija neće podržati prijem Kosova u Interpol, niti u bilo koju međunarodnu organizaciju, dok se ne postigne rešenje između Beograda i Prištine.

Štrahe je, pre dve nedelje, rekao i da je taj stav usaglašen i sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, koji je, međutim, tada poručio da austrijski stav nije u potpunosti rešen.

APA dodaje da Vlada u Beču navodi da je Kurc dogovorio sa Štraheom i ministrom unutrašnjih poslova Herbertom Kiklom da će "Austrija na tom sastanku prihvatiti članstvo Kosova".

Štrahe je imao kritički stav prema članstvu Kosova u Interpolu, ali su eksperti izneli argumente u vezi međunarodne policijske saradnje, koji su bili odlučujući, naglašeno je iz austrijske vlade.

Ukazuje se da je prioritet predsedavanja Austrije EU da se podrže sve države Zapadnog Balkana u približavanju EU, kao i u sprovođenju potrebnih reformi.

"To posebno važi i za oblast unutrašnje bezbedosti i borbu protiv korupcije. Mi zbog toga imamo interes za pojačanu policijsku saradnju", rekao je Kurc.

I ministar unutrašnjih poslova Kikl istakao je u izjavi da, i pored sve opravdane kritike, članstvo Kosova u Interpolu donosi prednosti u borbi protiv kriminala, pošto olakšava prekograničnu saradnju policija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

APA: Austrija će podržati prijem Kosova u Interpol

Izvor: Vesti-online.com, 06.Nov.2018

Austrija podržava napore Kosova da bude primljena u članstvo Interpola, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc agenciji APA povodom današnje posete Prištini...Kurc tvrdi da je i njegov koalicioni partner Slobodarska stranka (FPO) Hajnc-Kristijana Štrahea promenila svoj stav s tim u vezi...Naime,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.