Izvor: Nezavisne Novine, 14.Jun.2018, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuoči: Potrebno bar 10 godina da se formira kosovska vojska

PRIŠTINA - Potrebno je mnogo toga da se uradi da se kosovske bezbjednosne snage transformišu u vojsku, izjavio je komandant Kfora, italijanski general Salvatore Kuoči, navodeći da, kakav god taj dugotrajni proces bude bio, mora biti prihvatljiv za sve strane, uključujući manjine.

Kuoči je kazao da je formiranje vojske duga priča, nešto što se ne može ostvariti za jedan dan, ili samo usvajanjem nacrta zakona.

"U svakom slučaju, kada odluka o tome bude donijeta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << biće potrebno najmanje 10 godina da se formira vojska. Pitanje vojske nije samo stvar tranzicije ili transformacije. To je pitanje opreme, obuke, izgradnji tih sposobnosti i kapaciteta", rekao je Kuoči u emisiji "Rubikon" na "KTV".

On je dodao da je za formiranje armije potrebna drugačija obuka, više novca, naoružanja, što znači i da bi budžet trebalo da bude potpuno drugačiji.

"Sve to znači da to nije toliko pitanje odluke, već da se radi o dugoročnom procesu. Čak i da se nacrt zakona usvoji, taj proces će trajati 10 godina", rekao je Kuoči.

On je podsjetio da Kfor podržava transformaciju kosovskih bezbjednosnih snaga i ustavne promjene u tom smislu.

"Mi podržavamo ustavne promjene, transformaciju ili tranziciju, kako već bude odlučeno. To znači da kakav god proces bude bio, on mora biti prihvatljiv za sve strane, uključujući manjine. Zato NATO podržava izmjene ustava, a ako ne bude tako, pozicija Alijanse će biti revidirana na najvišim nivoima unutar Saveza", naveo je Kuoči.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

KOMANDANT KFORA KUOČI: 10 godina je potrebno da se formira kosovska vojska, to je duga priča

Izvor: Kurir, 14.Jun.2018

To znači da kakav god proces bude bio, on mora biti prihvatljiv za sve strane, uključujući manjine 

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.