Krusti: Ne priznajemo Kosovo

Izvor: Kurir, 01.Okt.2012, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krusti: Ne priznajemo Kosovo

Kiparske vlasti smatraju da dijalog s Prištinom treba da se nastavi, ali i da Vlada Srbije u potpunosti shvati značaj tog procesa

BEOGRAD - Za napredak Srbije na putu ka EU važno je da se postignuti sporazumi između Beograda i Prištine primene, kao i da Srbija ispuni uslove koje je Evropski savet postavio u decembru prošle godine, smatra ambasadorka Kipra u Srbiji Nasfika Krusti.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog predanosti kojom Srbija ide na putu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << evropskih integracija, dodajući da je proces proširenja EU jedan je od prioriteta predsedavanja Kipra.

Krusti je navela da kiparske vlasti smatraju da dijalog s Prištinom treba da se nastavi, ali i da Vlada Srbije u potpunosti shvati značaj tog procesa.

Ukoliko Srbija ispuni sve zahteve, Kipar će, kao predsedavajući EU, nastaviti da daje maksimum kako bi Beograd dobio datum za početak pregovora o članstvu sa Unijom u decembru , navela je ona.

Na komentare zvaničnika EU da Srbija sigurno neće dobiti datum pregovora bar do leta 2013. godine, ona je rekla da “ako Srbija ispuni uslove iz decembra prošle i marta ove godine, zaslužuje da dobije datum pregovora što pre”.

Govoreći o Kosmetu, kiparska ambasadorka je ponovila principijelni stav Kipra da ne priznaje nezavisnost Kosova.

“Suštinski razlozi ove pozicije su da teritorijalni integritet i suverenost Srbije treba da budu poštovani i zaštićeni, a Kosovo je njen sastavni deo. Smatramo da se obostrano prihvatljivo rešenje za problem Kosova mora da traži kroz dijalog Beograda i Prištine i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN”, navela je ona.

Krusti je dodala da pet članica EU ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova pa “dakle, ne postoji zajednički stav Unije o Kosovu”.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.