Sidov u Kosovskoj Mitrovici, Drevs obilazi Jarinje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2011, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sidov u Kosovskoj Mitrovici, Drevs obilazi Jarinje

KOSOVSKA MITROVICA -

Izvestilac za Kosovo Komiteta za politička pitanja Saveta Evrope Bjern fon Sidov izjavio je u Kosovskoj Mirovici da je sa predsednicima četiri opštine sa severa pokrajine razgovarao o stanju na terenu na severu Kosova, problemima vezanim za povratak imovine i raseljenih lica i situaciji u vezi sa radom suda u severnoj Mitrovici.

"Po mom mišljenju, izuzetno je važno imati efektivan i efikasan sud”, rekao je Sidov novinarima posle sastanka, najavljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da će sredinom novembra izvestiti Komitet za politička pitanja o situaciji na Kosovu, a kasnije će sastaviti pismeni izveštaj koji će predstaviti Parlamentarnoj skupštini.

"Početkom oktobra predsednici opština sa severa Kosova su pismeno zatražili da ih posetimo i odlučio sam da se sastanem sa njima. Oni su tražili specijalnog predstavnika iz Saveta Evrope a to sam ja”, kazao je Sidov.

"Složili smo se da nastavimo sa kontaktima. Nadam se da, kada se pregovori između Beograda i Prištine nastave, da će biti moguće naći, na ovaj ili onaj način, resenja za tehnička pitanja”, rekao je on.

Sidov je dodao da su predsednici četiri opštine sa severa Kosova izrazili zadovoljstvo izveštajem koji je pre mesec dana podneo Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Razgovori o stanju ljudskih prava

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić kazao je novinariima da se razgovaralo o stanju ljudskih prava Srba koji žive na Kosovu i Metohiji, mogućnosti povratka imovine raseljenim licima, mogućnost povratka više od 250.000 Srba i drugih nealbanaca na Kosmet, uspostavljanja reda i zakona, odnosno otvaranju suda u Kosovskoj Mitrovici i krizi na severu pokrajine koja traje od 25. jula.

“Mi smo izneli naše gledište da je krizu izazvala Priština, odnosno institucije u Pristini svojim jednostranim aktima i da je potrebno da se ovaj problem reši mirnim putem i na način da obe strane, i Albanci i Srbi koji žive na severu pokrajine i država Srbija budu zadovoljni”, rekao je Pantić.

“Istakli smo da ne treba ići sa nametanjem rešenja, već da se postigne ono rešenje koje će biti prihvatljivo za sve”, rekao je Pantić.

Prema njegovim rečima, Sidov je podržao takav stav.

“Mi smo preneli naše zadovoljstvo zbog izveštaja koji je on podneo Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i na kojoj je istaknuto da Savet Evrope ostaje statusno neutralan i da će podržati svako ono rešenje koje se postigne pregovorima između dve strane”, kazao je Pantić.

Sa Sidovom su u prostorima OEBS-a u Kosovskoj Mitrovici, pored Pantića, razovarali i predsednici opština Leposavić Branko Ninić, Zubin Potok Slavisa Ristić i Zvečan Dragiša Milović.

Sidov, koji će u poseti Kosovu i Metohiji boraviti do 4. novembra, tokom popodneva će u Mitrovici razgovarati sa predstavnicima civilnog sektora.

Drevs obilazi Jarinje

Komandant Kfora Erhard Drevs obići će posle podne vojnike međunarodnih snaga na administrativnom prelazu Jarinje, izjavio je Tanjugu portparol Kfora Uve Novicki.

Prema njegovim rečima, Drevs će posetiti vojnike stacionirane na prelazu, koristeći mogućnost prolaza kroz barikade.

To, međutim, kako je naglasio Novicki, ne znači da Kfor smatra da postoji puna sloboda kretanja.

On je ponovio da je stav Kfora da sve međunarodne misije, pa tako i Euleks, kao i svi građani, moraju imati slobodu kretanja, što im sada nije omogućeno.

Zahtev komandanta Drevsa ostaje isti, a to je da se sloboda kretanja mora omogućiti svima, ponovio je Novicki.

Kako javlja izveštač Tanjuga, Kfor koristi ograničenu slobodu kretanja za snabdevanje svojih snaga na severu Kosova.

Juče je jedan konvoj, u kome su se nalazili kamioni i cisterne, prošao kroz Kosovsku Mitrovicu u pravcu opštine Leposavić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Specijalni predstavnik SE sa Srbima na Kosovu

Izvor: Mondo, 02.Nov.2011

Izvestilac za Kosovo Komiteta za politička pitanja Saveta Evrope Bjern fon Sidov sastao se sa predsednicima četiri opštine sa severa pokrajine i razgovarao o stanju na terenu na severu Kosova

Nastavak na Mondo...

Sidov: Barikade neprihvatljive

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Nov.2011

KOSOVSKA MITROVICA - Izvjestilac Savjeta Evrope za politička pitanja Bjern fon Sidov izrazio je razumijevanje za stavove Srba koje su mu danas predočili predstavnici četiri opštine sa sjevera Kosova, ali i upozorio da su barikade na putevima neprihvatljive, rekao je Srni predsjednik opštine Zubin...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.