Kristijan Švarc-Šiling za DW: Podela na Zapadnom Balkanu po etničkom ključu mora biti ...

Izvor: Beta, 29.Apr.2019, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kristijan Švarc-Šiling za DW: Podela na Zapadnom Balkanu po etničkom ključu mora biti ...

Ambicije pojedinih etničkih grupa za dalju podelu na Zapadnom Balkanu po etničkom ključu moraju u budućnosti biti u potpunosti isključene, jer ratovi iz devedesetih godina ni u kom slučaju ne smeju da se ponove, smatra bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc-Šiling."Donedavni pregovori Srbije i Kosova ni u kojem slučaju ne bi smeli da vode ka povlačenju novih granica po etničkoj osnovi. Da li bi opet trebalo da imamo na hiljade izbeglica, kao 1999. godine? Nakon svih iskustava iz prošlosti takvi predlozi za 'etničko čišćenje' bi morali da budu stavljeni ad acta", navodi se u tekstu Švarc-Šilinga koji je danas preneo Dojče vele (Deutsche Welle - DW).Prema njegovim rečima, stanovništvo Zapadnog Balkana sada čeka svoju šansu da se priključi Evropi."Evropa je taj put pokazala još 2003. godine na važnom samitu EU u Solunu. Ali danas je situacija posebno ozbiljna, jer se u tim zemljama i dalje vode ideološke borbe", navodi Švarc-Šiling.Kako je dodao, pravna država u zemljama Zapadnog Balkana mora da bude glavni prioritet i neophodno je ojačati demokratske temelje i podržati razvoj u smeru podele vlasti i vladavine prava.On je uputio apel nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i predsedniku Francuske Emanuelu Makronu da konferenciju o Zapadnom Balkanu u ...
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Šiling: Isključiti mogućnost promene granica

Izvor: Blic, 29.Apr.2019

Ambicije pojedinih etničkih grupa za dalju podelu na Zapadnom Balkanu, po "etničkom" ključu, moraju u budućnosti biti u potpunosti isključene, jer ratovi iz devedesetih godina ni u kom slučaju ne smeju da se ponove - smatra nemački političar Kristijan Švarc-Šiling.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.