Kreativna rešenja nisu šifra za razmenu teritorija

Izvor: RTS, 17.Avg.2018, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kreativna rešenja nisu šifra za razmenu teritorija"

Kandidat za novog ambasadora SAD u Prištini, Filip Kosnet, kaže da je "važno da i Srbija i Kosovo izađu sa kreativnim rešenjima, ali da ta formulacija ne znači razmenu teritorija".
"Mislimo da je važno da obe vlade idu napred sa kreativnim rešenjima za dugoročne tenzije između Kosova i Srbije", izjavio je Kosnet pred Odborom za spoljne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslove Senata, gde traje proces potvrđivanja njegove nominacije za ambasadora.

Kosnet smatra da je, kako prenosi Glas Amerike, važno da obe zemlje mogu da razgovaraju o novim idejama, ali, kako naglašava, "to nije šifra za razmenu teritorija, niti bilo šta slično".
"Želimo da vidimo da li vlade mogu da iznesu i nove ideje u dijalogu. Naš strateški cilj je stabilnost u regionu i da se postigne dugoročno rešenje koje će Srbiju i Kosovo približiti Zapadu", poručio je Kosnet.
Naveo je i da se pozicija SAD prema Kosovu nije promenila, nakon što ga je kopredsedavajući Odbora, demokratski senator Kris Marfi, upitao da li ima saznanja o promeni pozicije SAD, uz konstataciju da je promenu pozicije i eventualno prihvatanje ideje o razmeni teritorija nagovestio srpski šef diplomatije Ivica Dačić, pošto se nedavno u Vašingtonu sreo sa savetnikom i zetom Donalda Trampa, Džaredom Kušnerom.
Kosnet je rekao, prenosi Glas Amerike, da je prvi put čuo za sastanak Ivice Dačića i Džareda Kušnera i da o tom susretu ne zna ništa.
Istakao je da prioritet za SAD ostaje jačanje dijaloga Prištine i Beograda i njihovo približavanje Zapadu, kao i da Kfor ostaje ključan za stabilnost i bezbednost.
Kosnet kaže da podržava tranziciju bezbednosnih snaga Kosova u vojsku pod okriljem NATO-a, sa ograničenim odbrambenim mogućnostima, i da Priština treba da nastavi da traži podršku Srba za uspešnu transformaciju bezbednosnih snaga.
Jedan od prioriteta je, napominje, i jačanje vladavine prava, i fokus na poboljšanje transparentnosti i suzbijanje korupcije.
Istakao je i da će raditi na tome da Vlada podrži rad Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.
Nominovani za američkog ambasadora u Prištini rekao je i da će za njega prioriteti biti borba protiv terorizma, jačanje ljudskih prava i integracija manjina.
Filip Kosnet je bio otpravnik poslova u ambasadi SAD u Ankari. Tokom diplomatske karijere radio je u Evropi, Aziji i Bliskom istoku i na višim liderskim pozicijama u Stejt departmentu.
Bio je zamenik šefa Misije u Uzbekistanu i Islandu, kao i na političkim, političko-vojnim i ekonomsko-trgovinskim pozicijama u Avganistanu, Iraku, Kosovu, Holandiji i Japanu.
Kosnet govori turski, ruski, holandski i japanski jezik.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.