Tači odbio poseban status za sever

Izvor: B92, 08.Feb.2012, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači odbio poseban status za sever

Priština, Tirana -- Kosovski premijer Hašim Tači još jednom je, nakon razgovora s predstavnikom EU Samjuelom Žbogarom, odbacio mogućnost specijalnog statusa za severni deo Kosova.

"Pozdravljam spremnost za priznavanje Kosova, naravno od svih, ali Kosovo je jedno, jedinstveno, nezavisna i naravno suverena država. Neće biti posebnog, specijalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ili autnomnog tretmana ni za jednu etničku zajednicu, ali ni za jedan deo teritorije Kosova", izjavio je Tači, a preneo "Ekspres".

Žbogar je u obraćanju predstavnicima kosovskih institucija zatražio da se vlasti u Prištini više angažuju u jačanju vladavine zakona, obećao pomoć u pronalaženju rešenja za sever Kosova i izrazio spremnost Evropske unije da pomogne Kosovu na evropskom putu.

"Ovde sam kako bih video i čuo koje su potrebe i očekivanja Kosova, kako bi Brisel što pre izašao sa konkretnom idejom za vladu u procesu reforme, za dijalog između Prištine i Beograda, ali i o severu. Želimo da budemo prijatelji sa vladom, kako bi Kosovo išlo u pravcu budućnosti, a to je budućnost u EU", rekao je Žbogar na konferenciji za novinare, a preneo prištinski dnevnik "Ekspres".

Tokom susreta s kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom on je tražio jačanje vladavine zakona i pravosudnog sistema.

Jahjaga je od Žbogara i EU zatražila ispunjenje zadataka iz Ahtisarijevog plana i zajednički angažman kako bi se okončala faza međunarodnog nadgledanja nezavisnosti Kosova.

"Kosovske institucije će ispuniti svoje obaveze, koje će pomoći u uspešnom zatvaranju Međunarodne civilne kancelarije do kraja godine", rekla je Jahjaga.

Beriša i Tahiri: Ukinite paralelne institucije na severu Kosova

Premijer Albanije Salji Beriša i šefica pregovarača Prištine u dijalogu s Beogradom Edita Tahiri založili su se za poštovanje granica na Balkanu i ukidanje paralelnih struktura na severu Kosova.

Edita Tahiri je informisala premijera Berišu o pregovorima Prištine i Beograda, koji se vode pod pokroviteljstvom Evropske unije, kao i o razvoju posle odluke o okončanju nadzirane nezavisnosti Kosova, javila je danas zvanična albanska agencija ATA.

Prema saopštenju vlade, premijer Beriša i Edita Tahiri su u razgovorima istakli da je "uklanjanje paralelnih struktura na severu Kosova preduslov za napredak u briselskom procesu".

Oni su takođe naglasili da je "respektovanje sadašnjih granica u južnom Balkanu u najvećem interesu regiona", prenela je agencija ATA.

Tirana bezrezervno podržava samoproglašenu nezavisnost Kosova i od prvog dana u svetu lobira za priznanje te države.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Krasnići: Beograd manipuliše Srbima

Izvor: Vesti-online.com, 08.Feb.2012

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići izjavio je da je Priština bila konstruktivna u tehničkom dijalogu sa Beogradom, ali da Srbija ne pokazuje spremnost da primeni sporazume postignute tokom razgovora u Briselu, piše danas prištinski Ekspres...List navodi da je Krasnići na sastanku sa novim...

Nastavak na Vesti-online.com...

TAČI ODBACIO SPECIJALNI STATUS ZA SEVER KOSOVA

Izvor: Kurir, 08.Feb.2012

PRIŠTINA - Kosovski premijer Hašim Tači još jednom je, nakon razgovora s predstavnikom EU Samuelom Žbogarom, odbacio mogućnost specijalnog statusa za severni deo Kosova...PRIŠTINA - Kosovski premijer Hašim Tači još jednom je, nakon razgovora s predstavnikom EU Samuelom Žbogarom, odbacio mogućnost...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.