Krađa glasova za kosovske izbore iz dijaspore?

Izvor: B92, 23.Sep.2019, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krađa glasova za kosovske izbore iz dijaspore?

Priština -- Predsedavajuća CIK Valjdete Daka reagovala je nakon objavljivanja videa koji pokazuje navodnu zloupotrebu glasova.

Daka je iznela sumnju u autentičnost videa, navodeći da je sadržaj uznemirujući ali i da se glasovi iz dijaspore mogu poništiti, prenosi portal KoSSev. Rekla je i da će CIK verifikovati dokumenta, a da će pitanje manipulacije biti predato policiji i tužilaštvu.

"Primarna stvar je autentičnost video snimka i njegova verodostojnost. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ovo je pitanje koje mi kao CIK ne možemo razrešiti. Posebno kada se radi o video snimku koji je snimljen van Kosova. To je zabrinjavajuće, više puta sam rekla da integritet procesa glasanja van Kosova lako može biti narušen i da je glasanje na taj način nezaštićeno. Mi kao CIK radimo sve u skladu sa mogućnostima koje nam je dao Zakon. Mi proveravamo dokumentaciju koja dolazi uz ove glasove i nalaze se na biračkom spisku, dok pitanje manipulacije može biti samo u nadležnosti policije i tužilaštva. Kada se potvrdi, mi ćemo tada primiti one koje dođu na regularan način iz dijaspore", rekla je Daka prištinskim medijima,, a prenosi KoSSev.

Daka je dalje rekla i da postoji rizik po verodostojnost tih glasova, istovremeno podsećajući da je CIK 2013. godine poništio hiljade glasova koji su falsifikovani.

"Ono što se može videti u video snimku je da se ti glasovi mogu prikupiti, da se na bilo koji način može doći do dokumenata osoba koje su registrovane kao glasači i glasati u njihovo ime. Ovo se takođe desilo i sa Srbijom, 2013. godine kada smo poništili hiljade glasova koji su falsifikovani. Opasnost uvek postoji. Verodostojnost ovih glasova je upitna i veoma osetljiva. To su nezaštićeni glasovi", istakla je ona.

Prethodno su prištinski mediji objavili video snimak na kojem se vidi nekoliko lica koji popunjavaju više od 50 glasačkih listića.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.