Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Jan.2013, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koštunica: Nemački ambasador potcenio gostoprimstvo Srbije

BEOGRAD -

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica ocenio je danas da su nedopustivi nastupi nemačkog ambasadora u Srbiji Hajnca Vilhelma o Kosovu i da je njima zloupotrebio gostoprimstvo Beograda.

"Gotovo svakodnevno nemački ambasador u Srbiji ponavlja izjavu da Srbija ne treba da sprečava prijem Kosova u UN. Podrazumeva se da nemački ambasador dobro zna da saglasno međunarodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i unutrašnjem pravu nije njegov posao da vodi politiku Srbije", naveo je Koštunica u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, nemački ambasador je daleko premašio granice uobičajene pristojnosti i potcenio gostoprimstvo koje mu je ukazala Srbija kao stranom ambasadoru.

"To što se nemački ambasador poziva na predsednika vlade da je on prvi pomenuo učlanjenje Kosova u UN, nije opravdanje za ponašanje nemačkog ambasadora. Jer zbog delovanja predsednika vlade zatražena je njegova ostavka i to je unutrašnja stvar same Srbije. Podsećamo da je uloga nemačkog ambasadora da zastupa interese Nemačke i da je shodno tome on gost u našoj zemlji, a ne predstavnik stvarne vlasti", dodao je lider DSS-a.

Bivši premijer Srbije ocenio je da takvi nastupi Vilhelma "narušavaju ugled Nemačke i upozoravaju da Nemačka prema Srbiji nastupa sa pozicije sile".

"Zbog toga je neophodno i krajnje je vreme da se nemački ambasador vrati u poželjne granice delovanja stranog ambasadora koji vodi računa o interesima Nemačke, i ne meša se u unutrašnje stvari Srbije", naveo je Koštunica.

Nemački ambasador Hajnc Vilhelm izjavio je za današnju Politiku da saglasnost Srbije s članstvom Kosova u UN nije uslov koji je postavljen srpskim vlastima za dobijanje datuma početka pregovora o pristupanju Evropskoj uniji.

"Naravno, to se odnosi na ovde i sada. Na kraju će se ipak nametnuti zahtev Prištine koji mi podržavamo - Srbija ne bi trebalo da blokira članstvo Kosova u UN", rekao je Vilhelm.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koštunica: Istupi nemačkog ambasadora ruše ugled Nemačke

Izvor: Blic, 31.Jan.2013

Predsednik Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica ocenio je danas da su nedopustivi nastupi nemačkog ambasadora u Srbiji Hajnca Vilhelma o Kosovu i da je njima zloupotrebio gostoprimstvo Beograda..."Gotovo svakodnevno nemački ambasador u Srbiji ponavlja izjavu da Srbija ne treba da sprečava...

Nastavak na Blic...

Koštunica: Nemački ambasador zloupotrebljava srpsko gostoprimstvo

Izvor: Vesti-online.com, 31.Jan.2013

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica ocenio je danas da su nedopustivi nastupi nemačkog ambasadora u Srbiji Hajnca Vilhelma o Kosovu i da je njima zloupotrebio gostoprimstvo Beograda. ..Hajnc Vilhelm svojim izjavama bruka Nemačku, kaže Koštunica  .."Gotovo svakodnevno...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.