Kosovu preti humanitarna katastrofa

Izvor: Vostok.rs, 01.Avg.2011, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovu preti humanitarna katastrofa

01.08.2011. - "Proterati srpske zvničnike u Srbiju"

Samo nekoliko sati posle odluke Kfora da za putnička vozila otvori administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, zvaničnicima Srbije Borislavu Stefanoviću i Goranu Bogdanoviću pripadnici američke jedinice KFOR-a na kontrolnom punktu Jarinje nisu dozvolili da uđu u Pokrajinu.

Predstavnici zvaničnog Beograda uspeli su, međutim, da uđu drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << pravcem na Kosovo i razgovaraju sa lokalnim Srbima koji se nalaze na barikadama.

Vojnici Kfora za sada preko Brnjaka i Jarinja propuštaju uz detaljnu kontrolu samo putnička vozila i autobuse ali ne i kamione sa robom iz Srbije.

Reagujući na dolazak srpskih zvaničnika na Kosmet, ministar policije u takozvanoj vladi u Prištini Bajram Redžepi je izjavio da Stefanović i Bogdanović borave ilegalno u pokrajini i da je zato moguće njihovo hapšenje i "proterivanje u Srbiju".

Za Srbe na severu Kosova najavljena je pomoć Vlade Srbije - medicinski materijal i hrana, za koju se još ne zna na koji će način biti dopremljena.

Rukovodstvo Zdravstvenog centra u Kosovskoj Mitrovici upozorilo je da ukoliko se ne otvore prelazi na severu Kosova i ne omogući snabdevanje lekovima, medicinskom opremom, kao i transport bolesnika u kliničke centre u centralnoj Srbiji, Kosovu preti humanitarna katastrofa.

Snabdevanje severa Kosova namirnicama iz centralne Srbije potpuno je onemogućeno. Već četvrti dan hleb i mleko iz Raške ne stižu u Leposavić i Kosovsku Mitrovicu. Troše se poslednje zalihe mesa i konditorskih proizvoda. Građani kupuju preostale količine brašna i kvasca, smanjene su zalihe flaširane vode, kao i ponuda voća i povrća na pijacama. Na benzinskim pumpama za gorivo se čeka u redovima, a kasni i dnevna štampa.

Srbi sa severa Kosova provode noći na barikadama u više mesta sa kojih poručuju da će tu ostati dok se situacija na administrativnim prelazima sa centralnom Srbijom na severu pokrajine ne vrati u stanje koje je bilo pre nego to su specijalne jedinice Kosovske policije ROSU pokušale da zauzmu prelaze Jarinje i Brnjak.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić je preneo novinarima zaključke Štaba za vanredne situacije četiri opštine sa severa Kosova, navodeći da se na barikadama brani Rezolucija 1244 i da je to poslednja linije odbrane te rezolucije.

Prema Ristićevim rečima Srbi na KiM su očekivali viši stepen jedinstva na subotnjoj sednici Skupštine Srbije i eksplicitniju deklaraciju, ali da očekuju i da dokument usvojen u subotu„odmah, već danas da rezultate protiv pretnji Kfora da će primeniti silu i uvoda u humanitarnu katastrofu".

Beogradski dnevni list Kurir piše da je kosovski premijer Hašim Tači, uz pomoć srpskih i albanskih kriminalaca, ali i uz podršku lokalnih američkih političara, hteo je da osvoji sever pokrajine za dva dana.

- Sve je pripremano mesecima, a u celu priču su uključeni i srpski narkobos s Kosova, izvesni Zvonko i njegov poslovni partner - Tačijev brat! - otkriva izvor Kurira i dodaje da je srpski narkodiler organizovao ekstremiste, koji su zapalili administrativni prelaz Jarinje. Tada je trebalo da usledi totalno preuzimanje severa uz pomoć međunarodne zajednice, ali su se, na sreću, tamošnji Srbi brzo i dobro organizovali.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.