Kosovski sindikat protiv privatizacije

Izvor: Mondo, 20.Sep.2012, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski sindikat protiv privatizacije

Nekoliko stotina članova Unije sindikata okupilo se danas u centru Prištine, tražeći da se stopira najavljena privatizacija Pošta Kosova i Kosovske energetske korporacije.

Sindikati traže i da se stavi veto na likvidacioni postupak kosovskog giganta Trepče.

Protestom sindikalaca počela je dugo najavljivana "Kosovska vruća jesen".

Radnici smatraju da bi privatizacija društveno-državnih preduzeća PTK i KEK srozala ionako tešku i alarmantnu ekonomsko-socijalnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << situaciju, rekao je predsednik Unije sindikata Aljuš Sejdiju.

Prema njegovim riječima, sindikati traže da se preispita proces privatizacije državnih i društvenih preduzeća obavljen u periodu od 2002. do ove godine, jer se ne zna ni koliko je novca dobijeno na ime privatizacije, ni gde se novac nalazi, niti koje su obaveze novih, uglavnom nepoznatih vlasnika privatizovanih preduzeća.

Sindikalci su zatražili da privremena kosovska skupština formira komisiju čiji bi zadatak bio da preispita cjelokupnu privatizaciju na Kosovu i da utvrdi stvarnu vrijednost PTK I KEK.

Dok je nekoliko stotina radnika protestovalo na ulici, iz parlamenta je stigla informacija o tome da je odloženo potpisivanje odluke o pokretanju procesa privatizacije ove dvije državne firme i stopiranju procesa likvidacije Trepče.

"To je signal da je proradila svijest poslanika, da privremena vlada Kosova neće moći da na svoju ruku i zarad bogaćenja pojedinaca proda PTK I KEK i na taj način preostale radnike gurne u provaliju", rekao je Sejdiju.

On je istakao da mora biti utvrđena odgovornost ljudi koji su uništili kosovsku privredu, a radnike ostavili bez posla.

(Srna Foto KEK)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.