Kosovski politički ringišpil

Izvor: RTS, 18.Sep.2014, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski politički ringišpil

Kosovo verovatno klizi prema novim izborima, pošto formiranje institucija vlasti nije počelo ni tri meseca posle izbora. Odluku o novim izborima, međutim, nema ko da donese, jer se, u međuvremenu, raspao ustavni sud.

Poslednji udarac pokušajima da se politička kriza, koja već mesecima trese Kosovo, reši bez novih izbora usledio je posle neuspeha partije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Hašima Tačija da "progura" svog kandidata za mesto predsednika parlamenta, posle čega je sednica prekinuta.

Za Arsima Bajramija glasala su 44 poslanika, 61 je bio protiv, a 11 je bilo uzdržanih. Posle toga, predsedavajuća skupštine Flora Brovina prekinula je sednicu.

Rivalska koalicija, koju čine Demokratski savez Kosova, AAK Ramuša Haradinaja, partija Fatmira Ljimaja i pokret Samoopredeljenje je pre dva meseca "izabrala" lidera DSK Isu Mustafu na mesto predsednika parlamenta, ali je ustavni sud poništio izbor, tvrdeći da na to mesto može biti izabran samo kandidat DPK.

Tačijeva partija, međutim, nema dovoljno glasova da bi "progurala" svog kandidata, a u međuvremenu se raspao i ustavni sud jer je Amerikanac Robert Karolan podneo ostavku.

Kosovo je tako upalo u složeni politički ringišpil, koji, kako stvari stoje, može da reši samo nova diplomatska intervencija Zapada.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga računa na podršku zapadnih diplomata u najavljenoj inicijativi da se problem definisanja puta za izlazak iz krize vrati stavnom sudu, koji bi mogao biti u komplatnom sastavu tek za mesec dana.

Politička i institucionalna kriza na Kosovu po mišljenju političkih analitičara teško može da bude prevaziđena bez aktivne uloge međunarodnog faktora, prenosi "Tribuna".

Strani izvori su objasnili da se već nekoliko dana održavaju konsultacije o scenariju koji se pokazuje kao jedini za prevazilaženje nastalog stanja, ukoliko DPK sa jedne strane i VLAN (postizborni opozicioni blok) sa druge, ostanu čvrsto na svojim pozicijama.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.