Kosovski borci džihada (7): Žene i deca u ratu

Izvor: Vesti-online.com, 01.Avg.2017, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski borci džihada (7): Žene i deca u ratu

Između 10 i 15 odsto regruta Islamske države su žene. Taj procenat važi i za Kosovo. Od ukupnog broja boraca koji su otišli da se bore i podrže ciljeve ID, 14 odsto su žene i taj procenat je stalan.

Podaci pokazuju da su u Siriju odlazile uglavnom devojčice, starosti oko 15 godina, koje su odlazile na teritoriju pod kontrolom ID da bi se udale.

Regrutacija obuhvata region. Otac 18-godišnje devojčice iz Kumanova, koja je otišla u Siriju 2015. i udala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << se neposredno nakon dolaska, ispričao je da je njegova ćerka, pre nego što se priključila terorističkom pokretu, često razgovarala sa nekom devojkom sa Kosova.

Na njenom kompjuteru su pronađeni video snimci ratne propagande. Drugovi iz njenog razreda ispričali su i da su dve devojke iz ruralnog dela Skoplja pokušale da otputuju za Siriju januara 2016.

Devojke su prvo otputovale do Prištine, ali ih je pronašao stric i vratio kući. Obe su priznale da im je namera bila da otputuju za Siriju, ali su odbile da razgovaraju o tome ko im je bio kontakt u Prištini i gde se ta osoba nalazi.

Dokaze da rad organizacija koje promovišu radikalizaciju počinje neposredno nakon 1999. godine, podupire i iskustvo žene s Kosova koja je krenula na kurs religije koje su organizovale muslimanske žene.

- Kurs je počeo godinu dana nakon rata. Većina mladih koja je pohađala nije imala pojma o ciljevima grupe izvan verskih učenja - ispričala je ona i dodala da nisu imali nikakav nikakav razlog da to smatraju ničim drugim, osim "nevinim".

Za prisustvo kursu dobijali su poklone, ali su bili "primorani da se mole na određeni način i da rade druge stvari".

Njen otac je ubrzo primetio promene i rekao joj da prestane. Brojna istraživanja pokazuju da mnogi roditelji na Kosovu nisu imali saznanja da su im deca vrbovana.

Faik Uksmajli, čija su dva sina i ćerka otputovali u Siriju, ispričao je da su pozivi Lavrdima Muhadžerija, koljača iz Kačanika, bili važan faktor radikalizacije njegove dece.

- Nisam mogao da prepoznam svoju decu. Oni su razgovarali o pomoći braći u Siriji i navodili da su pravi muslimani u potpunosti posvećeni religiji. Bio sam veoma zabrinut kada su rekli da kamp Bondstil treba bombardovati - kazao je on.

Žene regruti ID imaju različite uloge, od kontrole nad drugim ženama, širenje propagande, do uloge medicinskih sestara i učiteljica. Neka istraživanja upućuju da su žene sa Kosova imale ulogu u radikalizaciji i vrbovanju drugih žena, unutar, ali i van Kosova. Dok se Savet bezbednosti Kosova ovo osporava, niko ne isključuje mogućnost da žene sa Kosova vrbuju pojednce kako bi stigle do što više žena sa Kosova.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.