Kosovski Albanci manje zainteresovani za ujedinjenje od Albanaca iz Albanije

Izvor: RTS, 10.Jan.2020, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovski Albanci manje zainteresovani za ujedinjenje od Albanaca iz Albanije

Albanci u Albaniji su za deset odsto više zainteresovani za nacionalno ujedinjenje sa kosovskim Albancima, pokazalo je zajedničko istraživanje sprovedeno u Tirani i Prištini.
Istraživanje, koje je sprovela Kosovska fondacija za otvoreno društvo i Fondacija otvorenog društva za Albaniju pokazalo je da je 74,8 odsto ispitanika u Albaniji za nacionalno ujedinjenje sa kosovskim Albancima, dok je takva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mogućnost prihvatljiva za nešto manje od 64 odsto građana sa kosovske teritorije.
Kako je prenela crnogorska agencija Mina, istraživanje se bavi nizom pitanja koja zanimaju i Kosovo i Albaniju, ali je u fokusu bilo pitanje koje se stalno postavlja, a to je mogućnost ujedinjenja svih Albanaca u jednu državu.
Istraživanje pokazuje da su se međusobne posete građana sa obe strane granice, a Albanija se zvanično graniči sa Srbijom, značajno porasle, posebno nakon izgradnje auto-puta Priština - Drač, i pokazuje da građani sa kosovske teritorije više posećuju Albaniju.
Na pitanje kako će glasati ako se održi referendum o ujedinjenju, 74,8 odsto ispitanika je odgovorilo pozitivno, dok bi se na kosovskoj teritoriji za tu opciju izjasnilo 63,9 odsto.
Protiv nacionalnog jedinstva posebno se izražavaju u urbanim sredinama, i u Albaniji i na Kosovu.
Razlozi protiv ujedinjenja su različiti, ali izgleda da prevladava uverenje da je bolje biti odvojen.
Istovremeno, ispitanici u Albaniji koji smatraju da je ujedinjenje moguće ocenjuju da će ključni faktor u njegovom sprovođenju biti međunarodna zajednica, dok na Kosovu prevladava uverenje da takav scenario mogu da sprovedu samo lideri u Tirani i Prištini.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.