Kosovske bezbednosne snage dobijaju američke bespilotne letelice RQ-20 Puma

Izvor: TangoSix.rs, 26.Jan.2022, 12:00

Kosovske bezbednosne snage dobijaju američke bespilotne letelice RQ-20 Puma

Dnevni list Koha Ditorë preneo je juče informaciju da će Kosovske bezbednosne snage (KBS) iz Sjedinjenih Američkih Država uskoro dobiti 40 bespilotnih letelica. Kako se navodi, u pitanju su bespilotne letelice RQ-20 Puma u verziji Puma LE (Long Endurance) proizvođača AeroVironment.
Koha prenosi i da je u dogovoru sa proizvođačem, proizvodnja ovih BPL trebala da se završi juče. Letelice, čija je vrednost oko 215 hiljada dolara, najverovatnije su >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << naručene krajem juna prošle godine kada je vlada u Prištini saopštila da je iz SAD nabavljena vojna oprema u vrednosti od 4,6 miliona dolara.
17 zemalja je do sada nabavilo ovu BPL / Foto: AeroVironment RQ-20 Puma je ultralaka izviđačka bespilotna letelica koja se lansira ručno ili putem katapulta, verzija Puma LE uz primenu antene LRTA (Long-Tange Tracking Antenna) ima maksimalan operativni domet od 60 km (bez LRTA domet je 20 km). Dužina letelice je 2,2 m, razmah krila 4,6 m, normalna poletna masa je 10,7 kg, maksimalna masa 12,2 kg.








View this post on Instagram


















A post shared by AeroVironment (@aerovironmentinc)


Maksimalna masa korisnog tereta je 2,5 kg, autonomija leta je 5,5 sati kada nosi standardnu opremu za izviđanje (optoelektronika Mantis i45 ili opciono Mantis i45N za dnevno-noćne operacije) i 6,5 sati kada se koristi baterija Puma Smart 2500.
Interesantno je da RQ-20 koristi američka vojska iz sastava KFOR-a, a do sada su ovu BPL nabavili Albanija, Belgija, Češka, Danska, Egipat, Estonija, Francuska, Holandija, Kanada, Letonija, Nemačka, Novi Zeland, Norveška, Španija, Švedska, UK i oružane snage SAD.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Kosovske bezbednosne snage dobijaju američke bespilotne letelice RQ-20 Puma appeared first on Tango Six.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.